Στέλιος Πέτσας: Στα 7,5 δισ. ευρώ το αποθεματικό για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της αγοράς και των εργαζομένων θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μέτωπο της οικονομίας και το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη της αγοράς ενόψει της νέας χρονιάς.

Ειδικότερα, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι και το 2021 και για όσο καιρό υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την πανδημία ή είναι αυτό απαραίτητο, θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης και γι’ αυτό έχει προβλεφθεί αποθεματικό 7,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, «σημασία έχει να διαφυλάξουμε την εμπιστοσύνη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έχουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών κι αναμένουμε το 2021 να είναι μια χρονιά ανάπτυξης και προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα είναι μια ανάπτυξη που θα μοιάζει με αυτή των μεταπολεμικών περιόδων, αρκεί ν’ αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το υγειονομικό σκέλος. Και δίνω σημασία στους επενδυτές που βάζουν εν μέσω κρίσης τα λεφτά τους στην Ελλάδα, όπως η VW, η Microsoft και η Pfizer».

Χαρακτήρισε, επίσης, θετικό μέτρο για την αγορά το click away, με την έννοια ότι προσέφερε τζίρο την περίοδο των εορτών, ενώ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε πως θ’ αρχίσουν να έρχονται τα επόμενα χρόνια και να επενδύονται και όχι να χρησιμοποιούνται για τη διευθέτηση παλαιών εκκρεμοτήτων. «Τα χρήματα αυτά θα πάνε για να αυγατίσει ο πλούτος της χώρας και για να έχουμε βιώσιμη ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια, για να συνεχίσουν να μας εμπιστεύονται αγορές και επενδυτές», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις ρυθμίσεις οφειλών που έχουν συσσωρευτεί κατά την περίοδο της πανδημίας και για τη στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να τους πνίξει μια χιονοστιβάδα χρεών και γι’ αυτό εξετάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Όμως, ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί ποσοστό της για την 1η, 2η και 3η φάση, όπως θα συμβεί με το 50% για την 4η και 5η, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί». Τέλος, για τα φορολογικά κίνητρα που ανακοινώθηκαν για την αντιστροφή του brain drain, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πολύ θετική ανταπόκριση κι ενδιαφέρουσες ιστορίες από Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί ο χρονικός ορίζοντας ισχύος των κινήτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ