Βουλή: Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του 2021

Με 158 «ναι» από τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους ενώ καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με 158 ψήφους «υπέρ» κυρώθηκε πριν από λίγη ώρα από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2021, μετά από συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που διήρκησε 60 ώρες. Ουσιαστικά, υπερψηφίστηκε από 158 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ενώ παρά την κρισιμότητα του επόμενου έτους για την ελληνική οικονομία τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον καταψήφισαν στο σύνολό του.
Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε τόσο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος μέσα στο κοινοβούλιο όσο και με επιστολικές ψήφους που απέστειλαν οι βουλευτές στο προεδρείο της Βουλής λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ψήφισαν και οι 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, αξιοποιώντας και τις δυο μεθόδους.

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίσθηκαν οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας που ψηφίσθηκαν από 266 βουλευτές (34 όχι) και οι δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (αμυντικές δαπάνες προϋπολογισμού), που υπερψήφισαν 189 βουλευτές (16 βουλευτές τις καταψήφισαν και 95 ψήφισαν «παρών»).
Για τις συγκεκριμένες δαπάνες, που θεωρούνται κρίσιμες εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας στον Έβρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ψήφισαν «υπέρ» οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Οι προβλεπόμενες δαπάνες όλων των υπόλοιπων υπουργείων ψηφίσθηκαν από όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (158 “ναι”) αλλά καταψηφίστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (142).

Μοναδική διαφοροποίηση οι δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές έναντι 141 βουλευτών που τις καταψήφισαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό συνέβη από λάθος του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος ήθελε να καταψηφίσει τα έξοδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να υπερψηφίσει του υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία έπραξε κατά λάθος το αντίθετο.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες πέντε ημέρες μίλησαν στην Βουλή σχετικά με θέματα του προϋπολογισμού 234 βουλευτές, 37 μέλη της κυβέρνησης, οι 6 πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ήταν η πρώτη φορά που δεν χρειάσθηκε να μειωθεί ο χρόνος ομιλίας των αγορεύσεων προκειμένου να προλάβουν να μιλήσουν όσο περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους βουλευτές.
Πάντως, η αντιπαράθεση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση (κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ) στους τομείς της οικονομίας, τα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας και τα εθνικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ