emea business monitor

Επισκέψεις: 0

Σύνοδος Κορυφής EE: Ελληνική προετοιμασία για σκληρές διαπραγματεύσεις

Με ισχυρά επιχειρήματα, αποδείξεις για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και ισχυρές συμμαχίες, θα προσπαθήσει να κάμψει την φαινομενική ουδετερότητα της Γερμανίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα της επιβολής κυρώσεων της Τουρκίας.

Αμφίβολη παραμένει η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της στην Ανατολή Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, με αποκορύφωμα τις συνεχείς έρευνες του «Oruc Reis» με την συνοδεία πολεμικών πλοίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για σκληρές διαπραγματεύσεις με τους αρχηγούς των χωρών που χαρακτηρίζονται ως «επιτήδειοι ουδέτεροι» (Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Γερμανία), προκειμένου να προχωρήσει μια απόφαση για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων μέτρων και όχι μια ανακοίνωση με ασαφείς μελλοντικές δράσεις και ευχολόγια. Ειδικά η μεταστροφή της Γερμανίας θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την αλλαγή θέσης από αρκετές ακόμα χώρες, όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και υπουργοί της κυβέρνησης προσπάθησαν τα τελευταία 24ωρα να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στην γραμμή του… επιτήδειου ουδέτερου. Μάλιστα σε ομιλία της χθες το πρωί στη Βουλή της Γερμανίας στο Βερολίνο η Μέρκελ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της επειδή δεν υλοποιήθηκε η πρόταση της – ως εκπροσώπου και της γερμανικής προεδρίας – για τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ-Άγκυρας, τονίζοντας όμως ότι υπάρχει διάθεση συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής: «Οι δραστηριότητες συνεχίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές. Συνεπώς, θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε».

Όμως, αρκετά ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η «ουδετερότητα» της Μέρκελ λειτουργεί ουσιαστικά υπέρ της Τουρκίας, παρέχοντας την άνεση του χρόνου και την ευελιξία στην υλοποίηση των στόχων της ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας.

Το κλίμα στην διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην καθιερωμένη (τηλε)διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ήταν ιδιαίτερα δυναμική τονίζοντας την «προσχηματική απόσυρση» του ερευνητικού πλοίο «Oruc Reis» σε συγκεκριμένα χρονικά διάστημα – πριν από συσκέψεις και συνόδους – και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία προκειμένου να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες.

Μάλιστα, μιλώντας στους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, για την Τουρκική προκλητικότητα που απειλεί δυο χώρες-μέλη της Ε.Ε. έθεσε εκ νέου το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Σε διπλωματικό επίπεδο αυτό ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς την Γερμανία να αναθεωρήσει την απόφασή της για την παράδοση της παραγγελίας 6 υποβρυχίων «Κλάσης 214» από την γερμανική ThyssenKrupp στην Τουρκία, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο Αιγαίο και να περιοριστούν οι εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία, οι οποίες – σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες- είναι αξίας πολλών δισ. ευρώ.

Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του περιοδικού Politico και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής που επεξεργάστηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών στην ΕΕ και θα αποτελέσει την βάση των σημερινών – και ενδεχομένων αυριανών – συζητήσεων των αρχηγών κρατών περιλαμβάνει μόνο φραστική καταδίκη των τουρκικών ενεργειών και δηλώσεων αλλά όχι ρητή διατύπωση επιβολής κυρώσεων ή περιγραφή του εύρους των (πιθανών) κυρώσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο συμπερασμάτων περιλαμβάνει διεύρυνση του καταλόγου των ατόμων και των επιχειρήσεων που θα υποστούν κυρώσεις για τις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αν δεν υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής, τότε θα συζητηθούν… περισσότερα βήματα για την έγκρισή τους τον Μάρτιο!
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σε σχετικό δημοσίευμα, η Γερμανική προεδρία εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης και όχι σκλήρυνσης κυρώσεων προς την Άγκυρα (ακόμα και δεν εφαρμοστούν άμεσα), με αποτέλεσμα να αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο της – συνήθως – δισέλιδης δήλωσης αφού τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Κύπρος είναι ξεκάθαρο πως θεωρούν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα…επιπλέον βήματα για την επιβολή κυρώσεων.

Όπως αποκαλύπτει το Politico, υπάρχουν σημαντικές αντιφάσεις στο προσχέδιο και το ύφος του κειμένου παραμένει ήπιο απέναντι στην Τουρκία παρά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες. Αποκαλύπτει δυο σημαντικά αποσπάσματα από το προσχέδιο, όπου στο πρώτο αναφέρεται: «Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου […]. Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της». Και το δεύτερο τονίζει την ανάγκη συνεργασίας και οικονομικής ενίσχυσης: «Η ΕΕ δηλώνει επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την φιλοξενία Σύρων προσφύγων στην Τουρκία»!

Το ενδεχόμενο κυρώσεων

Το σχέδιο συμπερασμάτων που περιήλθε στην κατοχή του Politico αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας και προσώπων που συμμετέχουν στις προκλητικές ερευνητικές δραστηριότητες της κρατικής Τουρκικής Εταιρίας Πετρελαίων (TPAO).
«Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου», αναφέρεται σε άλλο σημείο του προσχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όπου υπάρχει όμως πρόσκληση για την προετοιμασία πρόσθετων λιστών σχετικά με τον «υφιστάμενο μηχανισμό κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων».

Τον Οκτώβριο επιβλήθηκαν κυρώσεις σε.. δύο αξιωματούχους της κρατικής Τουρκικής Εταιρίας Πετρελαίων (TPAO) ενώ τον περασμένο μήνα επεκτάθηκαν κατά ένα έτος οι υφιστάμενες κυρώσεις. Θεωρείται όμως απίθανο η επέκταση των ήδη χαλαρών και ήπιων κυρώσεων κατά της Τουρκίας να συμπεριλάβει κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν ή υπουργούς. Είναι γνωστό όμως ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει μια λίστα μέτρων που στοχεύει στα άτομα που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο και την ελληνική ΑΟΖ, στην οποία περιλαμβάνονται τα πληρώματα και οι αξιωματούχοι της TPAO αλλά και μέλη των πλοίων συνοδείας που προέρχονται από άλλες χώρες.

Όμως, η επέκταση των κυρώσεων μπορεί να είναι γενικότερη, περιλαμβάνοντας μέτρα όπως η απαγόρευση πρόσβασης στα ευρωπαϊκά λιμάνια για πλοία που συμμετέχουν στις τουρκικές έρευνες και σε υπηρεσίες της ΕΕ για συγκεκριμένα πρόσωπα που συμμετέχουν στις παράνομες έρευνες.

Επίσης, στα τέλη Αυγούστου είχε συνταχθεί μια πρώτη λίστα μέτρων (γνωστή και ως λίστα Μπορέλ) που περιλαμβάνει σοβαρές κυρώσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, τον περιορισμό ή την απαγόρευση εμπορικών συναλλαγών ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία, την μείωση των κονδυλίων που διοχετεύονται στην Τουρκία από την Κομισιόν μέχρι και περιορισμούς στην μετάβαση Ευρωπαίων σε τουρκικά τουριστικά θέρετρα (τουριστικό εμπάργκο). Μέτρα που μπορούν να προκαλέσουν άμεσο αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία και ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην Τουρκία σε σχέση με τις διεθνείς αγορές και την τουρκική λίρα.

Το κρίσιμο δείπνο των αρχηγών κρατών

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένα σημαντικό μέρος των συζητήσεων για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στο δείπνο των αρχηγών κρατών. Η πρόσκληση που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στους ηγέτες των 27 προαναγγείλει ουσιαστικά τις ανεπίσημες αλλά κρίσιμες διαπραγματεύσεις: «Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να εξετάσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση. Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία.»

Έτσι, αν στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την διάρκεια των συζητήσεων στο δείπνο, είναι πιθανόν κατά την διάρκεια των επίσημων διαπραγματεύσεων οι περισσότερες χώρες να ταχθούν στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου για το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας όπως και για την επιβολή εμπάργκο όπλων, ακόμα και με την τήρηση…ουδετερότητας από την Γερμανία.

Επισκέψεις: 0

Get real time updates directly on you device, subscribe now.