Πάνος Τσακλόγλου: Αυξημένες συντάξεις μέσω του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης

Στους στόχους του προτεινόμενου συστήματος επικουρικής ασφάλισης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για καταπολέμηση της μαύρης εργασίας

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των νέων ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να στρέφονται σε άτυπες μορφές απασχόλησης και ανασφάλιστη εργασία», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος».

«Το δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που προτείνουμε, θα δώσει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις στους νέους ασφαλισμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση με τη δημιουργία ατομικών ασφαλιστικών λογαριασμών δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο κατά της «μαύρης εργασίας».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέδειξε το μείζον ζήτημα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των νέων εργαζομένων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «εμείς αυτό που προτείνουμε είναι η δημιουργία του ατομικού τους κουμπαρά, στον οποίο οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν τι χρήματα θα έχει μέσα, δηλαδή, να βλέπουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους και τις αποδόσεις των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με αυτές». Διευκρίνισε δε ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων δεν πρόκειται να θιγούν. «Αυτοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις επικουρικές συντάξεις τους κανονικά» σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία του «ατομικού κουμπαρά» των νέων ασφαλισμένων, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε: «Για τους νέους ασφαλισμένους που θα ασφαλιστούν, μετά την 1/1/2022 και θα έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση ή για άτομα που είναι κάτω των 35 ετών και είτε έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση είτε δεν έχουν, οι εισφορές θα κατατίθενται σε έναν ατομικό λογαριασμό και θα επενδύονται. Ουσιαστικά, η σύνταξη στο τέλος του εργασιακού βίου τους θα βασίζεται στο άθροισμα των εισφορών που έχουν καταβάλει και το προϊόν των επενδύσεων των χρημάτων τους».

«Οι πρώτοι ασφαλισμένοι θα πάρουν σύνταξη με το νέο σύστημα, μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια», είπε ο κ. Τσακλόγλου και υπογράμμισε ότι η εμπειρία πολλών χωρών με κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι σε ένα τέτοιο βάθος χρόνου οι αποδόσεις τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές.

Μάλιστα, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταξύ των χωρών που έχουν εφαρμόσει παρόμοιο κεφαλαιοποιητικό σύστημα για συμπληρωματική σύνταξη τη Σουηδία. «Υπάρχει για παράδειγμα η Σουηδία», όπως είπε, «στην οποία σε ένα διάστημα 25 ετών το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, παρόμοιο με αυτό με το οποίο παρέχονται οι επικουρικές συντάξεις στην Ελλάδα σήμερα, έδινε πραγματικές αποδόσεις λίγο περισσότερο από 1% , ενώ το αντίστοιχο κεφαλαιοποιητικό σύστημα είχε αποδόσεις πάνω από 5%».