emea business monitor

Υπερψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία το ν/σ για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, κατά το ΚΚΕ με τα υπόλοιπα κόμματα θα τοποθετηθούν αύριο στην ολομέλεια

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στην δεύτερη ανάγνωση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή του λαθρεμπορίου, το οποίο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, όπως για τις σχολάζουσες κληρονομιές και την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων. Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αύριο στην ολομέλεια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως η υπερψήφισή του με ευρύτερη πλειοψηφία, θα αποτελέσει μήνυμα στα κυκλώματα της λαθρεμπορίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, συμφώνησε πως “η έκκληση για μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι πολύ σωστή”. Εξέφρασε ωστόσο τη δυσφορία του, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που έχει θέσει το κόμμα του, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να αδυνατεί προς το παρόν να δώσει θετική ψήφο. “Θα πρέπει να έχουμε απαντήσεις στα θέματα που θέτουμε και όχι ειρωνείες” επεσήμανε χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξιάδης ζήτησε να υπάρξει πληροφόρηση για το αν θα κατατεθούν υπουργικές τροπολογίες στι συνέχεια, ενώ για το άρθρο που αφορά την επαναφορά φορολογικών κατοίκων στην Ελλάδα, παρατήρησε πως “από τη θεσμοθέτησή σας αποκλείονται απ’ την ευνοϊκή φορολόγηση, όσοι Έλληνες έφυγαν από τη χώρα από το 2013 και μετά (δηλαδή η κύρια πληγή του ‘Brain Drain’) και θελήσουν να επαναπατριστούν”. Στο ζήτημα των φορολογικών συντελεστών της Εισφοράς Αλληλεγγύης επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έρχονται σε αντίφαση με τα όσα είπε ο εισηγητής της ΝΔ στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ενώ σε ό,τι αφορά τον Τελωνειακό Κώδικα, ζήτησε αλλαγές ώστε “αν ένας τελωνειακός κάνει λάθος και περάσουν δύο κιλά φέτα χωρίς να πληρωθούν οι ανάλογοι δασμοί και φόροι, αυτός να μην τιμωρείται σαν να έχουν περάσει δύο κιλά ηρωίνη”. Δεν μας απαντάτε, είπε, “ούτε για το τι σκοπεύετε να κάνετε με τις ελλείψεις προσωπικού στα τελωνεία. Σας έχουμε ζητήσει και έναν απολογισμό, προγραμματισμό, χρονοδιάγραμμα για τα βασικά θέματα πάταξης του λαθρεμπορίου, ειδικά στα καύσιμα, μέσω της λειτουργίας αυτών των νέων μητρώων και πλατφορμών που θα δημιουργηθούν – και δεν μας έχετε δώσει”.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, χαρακτήρισε “προσχηματικές” τις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιλέγοντας πως έχει απαντήσει σε κάθε θέμα που τέθηκε, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους εκπροσώπους των φορέων που προσκλήθηκαν στη Βουλή. “Εάν δεν θέλετε να ψηφίσετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει ολιστικά και ολοκληρωμένα το λαθρεμπόριο να το πείτε ξεκάθαρα […] και να μην βρίσκετε προφάσεις” ανέφερε ο υφυπουργός.

Σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον μονιμοποίησε την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά τετραπλασίασε και τους φορολογικούς συντελεστές. Εμείς είπε «στον πυρήνα της πολιτικής μας έχουμε τη μείωση των φόρων. Και αυτό το κάνουμε πράξη. Ήρθαμε και αναστείλαμε την εισφορά αλληλεγγύης για το 2021. Ποιοι είναι ωφελούμενοι; Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, αγρότες, εισοδηματίες. Και θα κάνετε υπομονή για το μέλλον. Γιατί η πολιτική μας είναι η μείωση των φόρων”. Αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό από το 2013 και μετά, ο υφυπουργός κάλεσε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να έχει “υπομονή μέχρι αύριο”, καθώς στην ολομέλεια το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί με τροπολογία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.