ΝΔ: Μέτρο ανακούφισης για τους πολίτες η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης βρέθηκε και πάλι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνεχίζει να τροφοδοτεί την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», ολοκληρώθηκε από την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής και οι διατάξεις του εισάγονται στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, έχει προαναγγείλει την κατάθεση τροπολογίας για την χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και σε άλλες ομάδες επαγγελματιών, πέραν των ήδη δικαιούχων (μηχανικοί, οικονομολόγοι, δικηγόροι) και την κατάθεση τροπολογίας για ρύθμιση των οφειλών 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών, για τους οποίους, από την εκκαθάριση του 2019, προέκυψε οφειλή, κατά μέσο όρο 1.400 ευρώ.

Την προσεχή Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, την αντιπαράθεση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, φαίνεται πως θα εξακολουθήσει να πυροδοτεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση και η ΝΔ επιμένουν ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα ανακουφιστικό μέτρο που φέρνει «ζεστό» χρήμα στους Έλληνες σε μια περίοδο που το χρειάζονται.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για επικοινωνιακού τύπου νομοσχέδιο και προειδοποιεί πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όχι μόνο συνεπάγεται μικρό όφελος, αλλά θα επιφέρει και απώλειες σοβαρές στον ΟΑΕΔ.

ΝΔ: Μέτρα ανακούφισης που έχουν ανάγκη οι πολίτες

«Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε απαξίωση του ΟΑΕΔ, προφανώς δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων», είπε νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος και επέμεινε ότι η ελάφρυνση που συνεπάγεται η προβλεπόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θα επέλθει. «Ακόμα και ένα ευρώ, είναι κάτι που ο πολίτης, αυτή τη στιγμή, με τον κορωνοϊό, με την οικονομική δραστηριότητα σε λογική ανάσχεση, λόγω της πανδημίας αλλά και συνολικά, γιατί έχει δοκιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια, τα χρειάζεται. Στην Ολομέλεια θα μιλήσουμε με αριθμούς ώστε να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και κατηγόρησε για «ατεκμηρίωτη κριτική», για «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» και για «μικροσυνδικαλιστικά κίνητρα», όσους συνδικαλιστικούς φορείς είπαν ότι τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που επιχειρεί να λύσει. «Οι άνεργοι δεν θίγονται, τα χρήματα που παίρνουν με τα επιδόματα τους δεν θίγονται, οι συντάξεις δεν θίγονται. Οι Έλληνες θα ελαφρυνθούν», είπε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και εκτίμησε ότι δύσκολα κάποιο κόμμα θα πει «όχι» στο να πάρουν οι εργαζόμενοι μια βοήθεια που έχουν τόσο ανάγκη.

«Δεν θέλετε να βοηθηθούν οι άστεγοι και οι κακοποιημένες γυναίκες;», είπε επίσης ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, σχολιάζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πλειονότητα των διατάξεων συμπληρώνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με απλές υπουργικές αποφάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ