Γιάννης Βρούτσης: Ο ΟΑΕΔ είναι και θα παραμείνει κεντρικός βραχίονας του Υπ. Εργασίας

O υπουργός Εργασίας στο πλαίσιο των επαφών με την ΓΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ με αφορμή την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου, κατέστησε σαφές πως η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές δε θα πλήξει τον προϋπολογισμό του οργανισμού

«Ο ΟΑΕΔ αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί κεντρικό βραχίονα του υπουργείου Εργασίας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Στηρίζεται από την κυβέρνηση και θα στηρίζεται, και όσοι πόροι χρειαστούν θα δοθούν από την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση προγραμμάτων υπέρ των ανέργων». Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας στις αιτιάσεις συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων, ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε μεγάλα ελλείμματα τον Οργανισμό και θέτει σε κίνδυνο τα προγράμματα στήριξης των ανέργων.

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ακρόαση φορέων επί του νομοσχεδίου “Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων”, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΓΣΕΕ και η ομοσπονδία των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, είπαν ότι το όφελος της μείωσης των εισφορών για τους εργαζόμενους θα είναι μικρό, αλλά αυτά που διακυβεύονται είναι μεγάλα, διότι μένουν στον αέρα σημαντικά προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων αλλά και τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών στήριξης της απασχόλησης, που ιδίως σε αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι σημαντικά. Σε αντίθετη κατεύθυνση από ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ κινήθηκε ωστόσο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που υπογράμμισε ότι «οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούσαν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και την για την πρόσληψη νέου προσωπικού».

Η στάση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ αλλά και τα όσα είπε η ομοσπονδία των εργαζομένων του ΟΑΕΔ προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εργασίας, που ζήτησε από τους συνδικαλιστές να… «βάλουν τα ψηφαλάκια σε δεύτερη μοίρα για το καλό της Ελλάδα».

«Όχι τα ψηφαλάκια μπροστά από την πατρίδα!»

«Ακούστηκαν απόψεις καθαρά αντιεπιστημονικές. Η παγκόσμια βιβλιογραφία, όλοι οι φορείς της χώρας και οι σοβαροί επίσημοι θεσμοί των εργαζομένων, αλλά και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας και της πλευράς των επιχειρήσεων, εδώ και πολύ καιρό, συνεχώς μας βομβάρδιζαν με το αίτημα της μείωσης των εισφορών, με το σκεπτικό ότι είναι απαράδεκτα υψηλές, αποτελούν αντικίνητρο για προσλήψεις και υπονομεύουν τη νομιμότητα, διότι ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό – και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές κινητροδοτούν την παραβατικότητα. Αυτό που λέω δεν είναι μόνο δικές μου διαπιστώσεις, είναι διαπιστώσεις όλης της Ελλάδας», είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές το 2012, σχεδόν παγκοσμίως. «Σήμερα, με την παρέμβασή μας οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο 36,6. Κατεβαίνουμε σε ένα μέσο κανονικό επίπεδο και θα βοηθήσει αυτή η μείωση εργαζόμενους, επιχειρήσεις – κυρίως θα βοηθήσει τους ανέργους διότι ενισχύουμε τα κίνητρα για αύξηση προσλήψεων», είπε ο υπουργός Εργασίας. «’Αρα λοιπόν, τις διαφωνίες που ακούστηκαν μπορώ να τις δικαιολογήσω ως συντεχνιακή προσέγγιση. Αλλά προς Θεού! Εδώ είναι Βουλή, και όταν μιλάμε για την Ελλάδα και τους ανέργους πρέπει να είμαστε σοβαροί. Να μην κρυβόμαστε πίσω από συνδικαλιστικό τακτικισμό. Δεν υπάρχει φορέας της αγοράς εργασίας, δεν υπάρχει επιστημονικός φορέας που να λέει αυξήστε τις εισφορές! Προς Θεού! Τα ψηφαλάκια σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο καλό της πατρίδας! Ο ΟΑΕΔ αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί κεντρικό βραχίονα του υπουργείου Εργασίας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Στηρίζεται από την κυβέρνηση και θα στηρίζεται και όσοι πόροι χρειαστούν θα δοθούν από την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση προγραμμάτων υπέρ των ανέργων» διαβεβαίωσε ο κ. Βρούτσης.

ΟΕΕ: Η μείωση των εισφορών στηρίζει την εργασία

Νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος Κόλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας- ΟΕΕ, είπε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, όχι μόνο στηρίζει την εργασία στις δύσκολες ώρες που διανύουμε, αλλά τηρεί και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. «Είναι πολύ ευχάριστο ότι μειώνονται περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από την 1.1.2021. Αυτή η ρύθμιση αποτελεί την δεύτερη μείωση, μετά την μείωση του Ιουνίου 2020 που μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές», είπε ο κ. Κόλλιας και πρόσθεσε: «Οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούσαν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και την για την πρόσληψη νέου προσωπικού που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη». Ο πρόεδρος του ΟΕΕ χαρακτήρισε άκρως θετική και τη δυνατότητα ρύθμισης σε 24 δόσεις, των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν παραταθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Στη σωστή κατεύθυνση, είπε, είναι και οι διατάξεις για την επανένταξη πληγέντων που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ρύθμιση, όπως κι αυτές για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ