ΠτΔ: Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Αποφασιστικό χαρακτήρισε το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών

Απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας η Ελλάδα αντιπαραθέτει την ενιαία, αρραγή της αποφασιστικότητα, δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαπραγματευτικά της όπλα, επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, κατά την αντιφώνηση της στο γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για την ακραία ρητορική επίθεση που δέχτηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο πνεύμα του ηρωικού έπους του ‘40, λέγοντας πως «είναι το πνεύμα που συνεγείρει τους Έλληνες στις κρίσιμες φάσεις της διαδρομής τους μέσα στο χρόνο: έξαρση αλλά και νηφαλιότητα, ενθουσιασμός αλλά και ψυχραιμία, αγωνιστικότητα αλλά ταυτόχρονα σύνεση και αυτοσυγκράτηση».

Ενιαία, αρραγής εθνική αποφασιστικότητα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στους δύο αυτούς πόλους», είπε η κ. Σακελλαροπούλου, και ιδίως σήμερα, σε μια περίοδο που η επιθετικότητα της Τουρκίας δημιουργεί τεταμένο κλίμα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε τα εξής, ως προς τη θέση και τη στάση της Ελλάδας:

  • Είμαστε απολύτως προσανατολισμένοι στη διεθνή νομιμότητα, στους κανόνες καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Επιδιώκουμε ένα μέλλον με ηρεμία, ασφάλεια και σταθερότητα.
  • Στο μέτωπο της τουρκικής προκλητικότητας αντιπαραθέτουμε την ενιαία, αρραγή, εθνική μας αποφασιστικότητα, που δεν χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα ή υπεροψία, αλλά από πίστη στα εθνικά μας δίκαια και από την σταθερή μας επιδίωξη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας, μέσω του ειλικρινούς διαλόγου.
  • Δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ούτε να αφήσουμε αναξιοποίητη τη δύναμη που απορρέει από την ιστορία μας και από τη γεωστρατηγική μας θέση. Χρησιμοποιούμε όλα τα διαπραγματευτικά μας όπλα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τη γείτονα χώρα.
  • Και πιστεύουμε ότι στην Ευρώπη, που έχει αντιληφθεί την έκταση και τη βαρύτητα του προβλήματος, θα επικρατήσει η αρχή της αλληλεγγύης προς τους εταίρους, και ότι η συμβολή της στην εξεύρεση λύσης θα είναι έγκαιρη και ουσιαστική.

Πλήρης συμπαράσταση στον Εμανουέλ Μακρόν

Στο σημείο αυτό η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε την πλήρη συμπαράσταση στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην ακραία ρητορική επίθεση που δέχτηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και παρατήρησε: «Η ακραία τουρκική ρητορική των τελευταίων ημερών, η οποία τροφοδοτεί τον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, στο όνομα μιας "σύγκρουσης των πολιτισμών", δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον Πρόεδρο Μακρόν και την αταλάντευτη προσήλωσή μας στην υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών».

Αποφασιστικός ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ξεχωριστή αναφορά στον αποφασιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, και σημείωσε: «Η παρουσία μου σήμερα εδώ είναι έκφραση τιμής προς όλους εσάς. Τιμώ την ακάματη προσήλωσή σας στην αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας. Τιμώ το απαράμιλλο σθένος με το οποίο υπερασπίζεστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, την εδαφική ακεραιότητά της, τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης. Τιμώ το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και πατριωτικού ήθους των αξιωματικών αλλά και των απλών στρατιωτών μας, που δίνει το μήνυμα ότι με πίστη, τόλμη και συνέπεια μπορούμε να αντιπαρατεθούμε σε κάθε πρόκληση και να υπερβούμε κάθε κίνδυνο».

Είπε, μάλιστα, πως αυτές τις μέρες, που η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η σκέψη της είναι ιδιαίτερα στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι βρίσκονται επί μήνες σε επιφυλακή, χωρίς τη δυνατότητα για μια ανάπαυλα, για μια συνάντηση με την οικογένειά τους, για κάποια αποφόρτιση από την ένταση.

«Θέλω να τους απευθύνω ένα ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Ελλήνων και να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε πάντα κοντά τους, όχι απλώς με τη σκέψη μας, αλλά και με την έμπρακτη μέριμνά μας. Τους οφείλουμε και σας οφείλουμε πολλά. Ο αγώνας σας να αποκρούσετε κάθε απειλή και να θεμελιώσετε ένα ασφαλέστερο μέλλον για την πατρίδα μας αξίζει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Στην αρχή της ομιλίας της, η ΠτΔ εξέφρασε τη χαρά της για την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους Έλληνες αξιωματικούς, αλλά αναφέρθηκε ταυτόχρονα και στις ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω κορωνοϊού, υπό τις οποίες γίνονται φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.

«Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, στις οποίες και η πόλη της Θεσσαλονίκης πληρώνει τις τελευταίες ημέρες ακριβό τίμημα, δεν θα μας επιτρέψουν να γιορτάσουμε όπως θα επιθυμούσαμε και θα οφείλαμε τις επετείους δύο μεγάλων ιστορικών γεγονότων: την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό το 1912 και την υπερήφανη εναντίωση της Ελλάδας στη φασιστική πρόκληση, το ηρωικό έπος του ‘40», υπογράμμισε.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Κούκκος.