Μητσοτάκης: Αναφαίρετο δικαίωμά μας η επέκταση στα 12 μίλια

Ξεκάθαρη και δυναμική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και στις δηλώσεις του καθεστώτος Ερντογάν έδωσε απόψε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Ξεκάθαρη απάντηση στο μπαράζ δηλώσεων μελών της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε απόψε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «είναι αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 μίλια».

Στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα τονίζοντας: «Πρώτη η ΝΔ το άσκησε ξεκινώντας από το Ιόνιο. Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της, η οποία εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα δέκα».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα: «Γνωρίζετε ότι και επί ημερών σας υπήρχαν ουκ ολίγες NAVTEX που έγιναν μεταξύ 6-12 μιλίων. Να είστε πιο προσεκτικός».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα είπε ότι αυτή εμφανίστηκε πριν την πανδημία και η πρώτη φάση κορυφώθηκε με την εισβολή μεταναστών που αποκρούστηκε με επιτυχία και με οργανωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση: «Στην ευρύτερη παραβατικότητα της Άγκυρας απαντάμε με νομιμότητα και προστασία των δικαιωμάτων μας σε κάθε σημείο. Απαντάμε με ενεργητική διπλωματία. Δεν το αντιληφθήκατε κ. Τσίπρα, ότι η μεγάλη επιτυχία της χώρας ήταν ότι μετέτρεψε μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά; Έχουμε πια συμπεράσματα της ΕΕ που θέτουν χρονικό όριο τον Δεκέμβριο να αλλάξει στάση ή θα επιβληθούν κυρώσεις».

Εξοπλισμοί και διεθνείς συμμαχίες 

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις, και έδωσε έμφαση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα. «Πήραμε την απόφαση να δρομολογήσουμε ένα τολμηρό αλλά λελογισμένο εντός των αντοχών της οικονομίας εξοπλιστικό πρόγραμμα» είπε και αναφέρθηκε σε αντικατάσταση των παλαιών Μιράζ 2000 με 18 Ραφάλ, αναβάθμιση 4 φρεγατών και αγορά 4 άλλων φρεγατών.

Προανήγγειλε επίσης προσλήψεις 15.000 στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις με δεξιότητες που απαντούν στις τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής, εντός της επόμενης πενταετίας με αξιοκρατικά και τεχνοκρατικά κριτήρια.

Όσον αφορά στις διπλωματικές κινήσεις και τις συμμαχίες για την αποτροπή της τουρκικής προκλητικότητας, τόνισε στην ομιλία του την στάση των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι πια ουδέτερες αλλά στηρίζουν τα ελληνικά δίκαια, ενώ κάναμε συμμαχίες με χώρες όπως τα Εμιράτα. Το μόνο που ακούω από εσάς είναι “συγνώμη δεν προφτάσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και έπρεπε να το κάνει η ΝΔ, ούτε ΑΟΖ με Ιταλία προλάβαμε, ούτε τη μερική συμφωνία με την Αίγυπτο. Η κυβέρνηση της ΝΔ τα έκανε αυτά. Όλα αυτά δείχνουν μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία παίρνει μια γενική διατύπωση από το διεθνές δίκαιο και τη μετατρέπει σε απτά αποτελέσματα».

Πολιτικά παιχνίδια και …αριστερή συγκυρία

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική NAVTEX την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

«Ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια. Υπήρχε ανάγκη για κινητοποίηση και περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Ήταν μια σπάνια συγκυρία που απαιτούσε πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη. Ήταν μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας. Όμως αυτές τις στιγμές επιλέξατε πιεσμένος από εσωκομματικά αδιέξοδα και από την αμφισβήτηση επιτρέψατε να διχάσετε και να παραπλανήσετε. Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας περί πατριωτισμού της αριστεράς, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην εθνική αντίσταση συμμετείχαν όλοι και όχι μόνο η αριστερά, και επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, απαντώντας στις αιτιάσεις του περί εθνικισμού στελεχών της ΝΔ, και αναφέρθηκε στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Καμμένο (των ΑΝ.ΕΛ.). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ