Γιώργος Γεραπετρίτης: “Δεν θα εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα”

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Επικρατείας σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο των “Παραπολιτικών”

“Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της”: τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα “Παραπολιτικά 90,1”. Ενώ ξεκαθάρισε, “δεν υπήρξε ποτέ μια αμοιβαία συμφωνία που υπεγράφη, από εκείνους που είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν”, αλλά (υπήρξε) γραπτή κατανόηση που είχε να κάνει με το “ότι προφανώς πηγαίνουμε σε συζητήσεις με αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή”.

Ξεκινώντας από τον απολογισμό της συνάντησης των MED7 στην Κορσική, “το μήνυμα που βγαίνει -και το συνόψισε πάρα πολύ ωραία ο Πρόεδρος Μακρόν– είναι ότι θέλουμε τη Μεσόγειο, μια θάλασσα ειρήνης (Pax Mediterranea)”, υπογράμμισε εισαγωγικά ο Γ. Γεραπετρίτης, όμως, συνέχισε, “δυστυχώς η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο μόνος ο οποίος δεν επιθυμεί την ειρηνική σύμπλευση των λαών, είναι η Τουρκία”.

Εστίασε, μάλιστα, σε δυο παραγράφους των συμπερασμάτων που είναι σημαντικά, όπως είπε: “το ένα έχει να κάνει με το ζήτημα της Κύπρου, η συμμετοχή της οποίας στην ευρω-μεσογειακή διάσκεψη είναι ιδιαιτέρως σημαντική (…) Το δεύτερο σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε ρητή αναφορά στις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία. Όσο πλησιάζουμε περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όλο και θα αναδεικνύεται με μεγαλύτερη έμφαση το κομμάτι των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας”, εκτίμησε ξεδιπλώνοντας συγχρόνως την ελληνική στρατηγική: “Υπάρχει, ήδη, ένα μενού από επιλογές κυρώσεων που θα επιβληθούν και σε κρατικούς αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς στην Τουρκία. Όσο αυτό θα ανεβαίνει, θα υποστηρίζει το δικό μας βασικό αίτημα, ή σταματάει σήμερα η Τουρκία τις επιθετικές ενέργειες ή θα υπάρξει επιβολή κυρώσεων”.

Για τη στάση της Γαλλίας ειδικότερα, είπε πως είναι “ο πιο ένθερμος σύμμαχός μας σήμερα στην Ευρώπη”, διαβεβαίωσε δε, ότι “θα υπάρξει και στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία θα περιλαμβάνει την αμυντική θωράκιση της χώρας μας”, κάτι που θα συνιστά “σοβαρότατη αναβάθμιση της στήριξης από τη Γαλλία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ