emea business monitor

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Το μέλλον των επιχειρήσεων βρίσκεται στις νέες τεχνολογίες”

Την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις στήριξης "των καινοτόμων εταιρειών αλλά και των νέων ταλέντων της χώρας", όπως είπε, "που πρέπει να ενθαρρυνθούν και να ενδυναμωθούν εντός και εκτός Ελλάδος".

Στη δυναμική που αναπτύσσεται από νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, οι δραστηριότητες των οποίων απευθύνονται στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίσκεψή του στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με εκπροσώπους ενός cluster ειδικών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε και στη σημασία των “ανοιχτών δεδομένων” για την άσκηση δημόσιων πολιτικών, με πιο ενδεικτικό παράδειγμα την αξιοποίησή τους ως προς τη χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο Πρωθυπουργός, ύστερα από σχετική αναφορά του προέδρου της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσου Τζήκα, υπενθύμισε ότι ο ίδιος, εργαζόμενος στο παρελθόν για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, είχε δημιουργήσει το πρώτο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών για επενδύσεις σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πρόσθεσε:

“Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ιδανικό οικοσύστημα νέων επιχειρήσεων, που εφαρμόζουν στην πράξη τις αρχές τις οποίες πάντα πρέσβευα. Ουσιαστικά αναπτύσσουμε μια τεχνογνωσία, η οποία απευθύνεται όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά”.

 

“Να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας”

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι το οικοσύστημα αυτό υποστηρίζεται με ενέργειες που γίνονται και από την κυβέρνηση αλλά και από την περιφέρεια, καθώς και από τους κατά τόπους φορείς, με μια σειρά από ενέργειες, με φορολογικά και άλλα κίνητρα, με κατεύθυνση κεφαλαίων για την υποστήριξη της έρευνας κ.ά.

“Έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε προκειμένου να αναδείξουμε αυτό το οποίο αποτελεί το κρυφό μας συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το ταλέντο των ανθρώπων, εντός και εκτός Ελλάδας. Στέκομαι στο ταλέντο και εκτός Ελλάδος, γιατί για πρώτη φορά βλέπουμε τάσεις ενός αντίστροφου brain drain, άνθρωποι οι οποίοι διαπιστώνουν -ίσως να βοήθησε και σε αυτό η διαχείριση που κάναμε για τον κορωνοϊό- ότι αξίζει να επιστρέψουν τη χώρα μας και είναι διατεθειμένοι να ασκήσουν εδώ την επιχειρηματική τους δραστηριότητα” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

 

“Ένα νέο οικοσύστημα αναπτύσσεται”

Και συνέχισε: “Η Θεσσαλονίκη θα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτό το οικοσύστημα, με πρωτοβουλίες οι οποίες αναπτύσσονται σε μια πόλη η οποία έχει το μέγεθος, έχει μια φυσική αγορά η οποία εκτείνεται πέραν των εθνικών συνόρων, αλλά κυρίως έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο για να μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία”.

Ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των ανοιχτών δεδομένων και στην αξιοποίησή τους για την άσκηση δημόσιων πολιτικών και πρόσθεσε:

“Η επεξεργασία των μεγάλων δεδομένων και τα ανοιχτά δεδομένα για εμένα είναι μια πολιτική επιλογή την οποία έκανα από την εποχή που ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014. Είναι πολιτικές οι οποίες δεν είναι μόνο προς όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά μπορούν να μας βοηθήσουν να ασκήσουμε πολύ αποτελεσματικά και δημόσιες πολιτικές”.

 

“Η νέα τεχνολογία ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας”

Ο Πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα την ταχύτατη επεξεργασία των πολλών δεδομένων και τους πολύπλοκους αλγόριθμους που έχουν αναπτυχθεί ώστε να οδηγούν στον σχεδιασμό των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι ήδη λειτουργεί ένα ευνοϊκό φορολογικό εργαλείο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να υπάρξει μια ακόμη ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει τα θέματα κόστους ανταγωνιστικότητας των ελληνικών νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ξένες και παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που προωθούν το πρόγραμμα “Elevate Greece”.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει πια “ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο από την ΕΕ εκτός του ΕΣΠΑ, τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης, μεγάλο μέρος των οποίων απευθύνονται σε τέτοιες επιχειρήσεις, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια για την ένταξή τους στα σχετικά προγράμματα”.

 

Οι παριστάμενοι

Στη συνάντηση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν για επιμέρους θέματα που αφορούν την ενίσχυση των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και τη διασύνδεσή τους με την αγορά, αλλά και μέσα από την εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Δήμας. Παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, στελέχη της Τεχνόπολης κ.ά.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια επισκέφθηκε εντός τoυ πάρκου της Τεχνόπολης τα γραφεία της εταιρείας Deloitte και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενώ, τέλος, συνομίλησε με στελέχη και εργαζόμενους για νέες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας που βοηθούν στην ανάπτυξη της έρευνας και στην εφαρμογή της σε διάφορα πεδία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.