Κρεμλίνο: “Τη σημασία διατήρησης της Αγίας Σοφίας ως ένα μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τόνισαν Πούτιν και Μητσοτάκης”

Στο ζήτημα της μετατροπής του ιστορικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί) επικεντρώθηκε η “τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Ρωσίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας” σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της Ρωσικής Προεδρίας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση “στην απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας” και υπογραμμίστηκε «η σημασία της διατήρησής της ως παγκόσμια κληρονομιά και σύμβολο ειρήνης και συνοχής”, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο το Κρεμλίνο.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως οι δύο ηγέτες “εξέτασαν λεπτομερώς τη μελλοντική πρόοδο της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σημείωσαν την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου της κοινής επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης για μια διμερή σχέση”.

Τέλος, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση “ο Ρώσος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης συζήτησαν για το «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και για το «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα, που έχει προγραμματιστεί για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών στην Ελλάδα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ