Μάκης Βορίδης: “Τα 70 δισ. ευρώ ήρθαν με πολύ σκληρή δουλειά”

Στην ευνοϊκή για την Ελλάδα απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος παρίστατο στις Βρυξέλλες και στις τέσσερις αυτές ημέρες του θρίλερ των σκληρών διαπραγματεύσεων.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη διάρκεια της επί των άρθρων συζήτησης του νομοσχεδίου για την “Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις” μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος και στο πώς ακριβώς επιτεύχθηκε η ευνοϊκή για την Ελλάδα απόφαση κατανομής πόρων. “Χρειάστηκε κόπος και επιμονή. Δεν ήταν το αποτέλεσμα μόνο της συνεδρίασης Κορυφής, αλλά η απόφαση προήλθε μετά από μακροχρόνια εργασία που προηγήθηκε” επισήμανε.

Τόνισε δε ότι “η κατάληξη που φέρνει στην Ελλάδα 70 δισ. ευρώ είναι ένα θεαματικό αποτέλεσμα που η χώρα μας είχε χρόνια να δει, και αυτό είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα”.

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι “θα μπορούσε το ποσό αυτό να ήταν μεγαλύτερο ή με καλύτερους όρους”, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι “αυτό που δεν θα πρέπει να διαφεύγει από όλους είναι ότι στην ΕΕ δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν 27 κράτη-μέλη, που όλα πασχίζουν για το καλύτερο, και έτσι πάντα στο τέλος γίνεται ένας συγκερασμός”.

“Από την απόφαση της Συνόδου που επιτεύχθηκε για τη χώρα μας” προσέθεσε “υπάρχει ένα πολιτικό διά ταύτα και μια κατάληξη που λέει πως η Ελλάδα παίρνει συνολικά 70 δισ. ευρώ, και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι”.

Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αναφερόμενος ειδικά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και στις άμεσες ενισχύσεις, ο υπουργός επισήμανε ότι “όταν είχε ξεκινήσει η συζήτηση στην ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ επί της προηγούμενης κυβέρνησης, οι συζητήσεις που γίνονταν αφορούσαν μια περικοπή της τάξεως του 10%. Στο τέλος είχε περιοριστεί στο 5% και το 6%, και αυτή τη στιγμή μιλάμε, στην πραγματικότητα, για ποσά τα οποία κρατάνε την ΚΑΠ στο σύνολό της περίπου σταθερή, υπάρχει μόνο μία απώλεια της τάξης του 0,67%. Με αύξηση όμως του πυλώνα 2, ο οποίος παίρνει πρόσθετα ποσά 373 εκατομμύρια ευρώ και φτάνει στο +4,67%, δηλαδή από στόχο 4.195 εκατ . ευρώ πηγαίνουμε στο 4.391 εκατ. ευρώ, όλες οι μεταρρυθμίσεις ενισχύονται με ένα σημαντικό ποσό και, ουσιαστικά, διατηρούνται περίπου σταθερές οι άμεσες ενισχύσεις. Από εκεί που φοβόμασταν τα χειρότερα, ερχόμαστε με ένα ενισχυμένο επενδυτικό κομμάτι που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ποσά αυτά για να μεταρρυθμίσουμε και να αυξήσουμε την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα”.

Τέλος, ο κ. Βορίδης απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης “περί ελλείψεως στρατηγικής της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα”, σημειώνοντας ότι “με τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί ήδη υπάρχουν αποτελέσματα. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί με το οποίο η κυβέρνηση θα φέρει έναν νόμο και θα λύνει όλα τα ζητήματα, αλλά με κάθε ένα από τα νομοσχέδια που καταθέτουμε λύνουμε θέματα και βελτιώνουμε το τοπίο”.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ