Μυστική συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο!

Παρά το βεβαρυμένο κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας την Κυριακή- ένα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – για το κρίσιμο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και άλλα θέματα.

Μια τριμερής συνάντηση εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή – ένα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) -κάτω από άκρα μυστικότητα, προκειμένου να συζητηθούν τα πιο σοβαρά ελληνοτουρκικά θέματα, σύμφωνα με αποκαλύψεις τουρκικών ΜΜΕ.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συμμετείχαν οι διπλωματικοί σύμβουλοι της Άνκελα Μέρκελ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιαν Χέκερ και Ελένη Σουρανή, καθώς και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εξ απορρήτων σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την έκδηλη προσπάθεια της Γερμανίας να οικοδομήσει μια “γέφυρα διπλωματίας” μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, προκειμένου να πέσουν κάπως οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τη σχετική αποκάλυψη έκανε, σε δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα, Τρίτη, ενώ διπλωματικοί κύκλοι των Αθηνών επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα την είδηση.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, τα αποτελέσματα του χθεσινού (Δευτέρα) Συμβουλίου Eξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. “Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων” σημειώνουν οι ίδιες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Τι είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών

“Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος” δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: “Άλλωστε με την Ελλάδα, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Ίσως να γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του, Ιμπραχίμ Καλίν, και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο, πραγματοποιώντας τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μάς πήραν και μας ενημέρωσαν”.
“Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος” κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η γερμανική διπλωματία επιδιώκει να λειτουργήσει ως ένα είδος “γέφυρας” μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, καθώς είχε προηγηθεί η προετοιμασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία – σύμφωνα με πληροφορίες –  είχαν μεθοδικά εργαστεί οι Γερμανοί, και συγκεκριμένα ο σύμβουλος της Μέρκελ, ειδικός σε θέματα διπλωματίας, Γιαν Χέκερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ