Κ.Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγ. Σοφία σε τζαμί”

Ο Πρωθυπουργός σε επίσημη δήλωσή του καταδίκασε την προκλητική απόφαση της γειτονικής χώρας και τόνισε πως “θα επηρεάσει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά”.

Την καταδίκη της απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί  με τον πιο έντονο τρόπο εξέφρασε πριν από λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια επίσημη δήλωση που αναδεικνύει την πραγματική διάσταση της ενέργειας της τουρκικής κυβέρνησης.

“Η απόφαση αυτή, και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της σε μουσείο, προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και βεβαίως επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά”.

Μάλιστα, στην δήλωση του ο πρωθυπουργός επισημαίνει την αναχρονιστική συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης που έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με την δική της σύγχρονη ιστορία: “Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση”. 

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη 

“Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ