ΚΙΝ.ΑΛ.: “Όποιος διαφωνεί με την πλειοψηφία, θέτει εαυτόν εκτός κόμματος”

Αυστηρή κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Χάρη Καστανίδη άσκησε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος όμως ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που τάχθηκαν κατά των διαγραφών.

Σφοδρή κριτική για τη στάση τους στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή δέχθηκαν από αρκετούς βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Χάρης Καστανίδης, οι οποίοι όμως μετά την παροχή εξηγήσεων και την σχετική πρόταση της Φώφης Γεννηματά, δεν διαγράφηκαν παρά τις ισχυρές πιέσεις από στελέχη και βουλευτές. 

“Δεν τίθεται θέμα διαγραφών”

Η Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της πάντως ήταν σαφής: διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφών (“αστειότητες” χαρακτήρισε το θέμα), ωστόσο κατέστησε σαφές ότι με αυτόν τον τρόπο υπερασπίζεται την πορεία της παράταξης, και αυτή θα δικαιωθεί ιστορικά μόνο όταν εκείνη ανακάμψει. Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά είπε: “Η στρατηγική μας είναι μία: αυτόνομη παράταξη με το δικό της πολιτικό πρόγραμμα, τελεία και παύλα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να απαξιώνει την αντιπολιτευτική μας δουλειά. Εμείς είμαστε η αντιπολίτευση στη Δεξιά. Όποιος διαφωνεί με την πλειοψηφία σημαίνει ότι διαφωνεί πολιτικά και θέτει τον εαυτό του εκτός του κόμματος”.

Μάλιστα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διερωτήθηκε: “Έπρεπε να παρουσιαστούμε ουρά του απαξιωμένου και γονατισμένου Τσίπρα; Με το παρακράτος, το μαγαζί και το παραδικαστικό;” .

Αντιδράσεις και από άλλους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

Αυστηρή κριτική στους κκ. Παπανδρέου και Καστανίδη άσκησε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ανέφερε: “Δεν μπορεί να ξανασυμβεί αυτό. Την αυτόνομη πορεία να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν μπορεί όταν το κόμμα πάει να πάρει τα πάνω του, η αυτόνομη πορεία να υπονομεύεται από τα μέσα. Το “ως εδώ και μην παρέκει” το λέω κι εγώ”.

Γιώργος Παπανδρέου: “Λάθος μου η διαγραφή Σημίτη το 2008”

Ο κ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, προχώρησε σε αυτοκριτική για τη διαγραφή του Κώστα Σημίτη το 2008. “Έτσι όπως το σκέφτομαι μετά από καιρό, ίσως έκανα λάθος με τη διαγραφή Σημίτη” είπε και, απαντώντας στις εναντίον του βολές, τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη των συνεπειών των πράξεών του. Επισήμανε ωστόσο ότι για τις αποφάσεις ως προς το τι στάση θα τηρήσει το κόμμα δεν ηρωτήθη. “Η ΝΔ δεν έκανε διαβούλευση για το νομοσχέδιο, και εμείς πρέπει να συζητάμε περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματος” παρατήρησε.

“Είμαστε πιο προοδευτικοί από τον ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε, χαρακτηρίζοντας το κόμμα της Κουμουνδούρου “παλαιοκομματικό, παλαιοκομμουνιστικό, άκρως συντηρητικό και βαθιά αναχρονιστικό πολιτικό οργανισμό”.

Φώφη Γεννηματά: “Ως εδώ!”

Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης, υπεραμυνόμενος της στάσης του, υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι υπάρχει κίνδυνος ταύτισης του ΚΙΝΑΛ με τη Δεξιά, μια αναφορά που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Γεννηματά: “Ως εδώ! Δεν υπάρχει καμία ταύτιση με τη Δεξιά”.

Κατά των διαγραφών τέθηκαν μεταξύ άλλων και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Κατρίνης και η Χαρά Κεφαλίδου, η οποία ωστόσο διευκρίνισε ότι “δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων”, επικρίνοντας τον κ. Καστανίδη για τη στάση του και επισημαίνοντας ότι “ανάλογη στάση τήρησε, όπως επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός, και στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τη Παιδεία, όπου και οι δύο διαφοροποιήθηκαν σε σημαντικά σημεία με τις παρεμβάσεις τους”.

Παρέμβαση Ανδρ. Λοβέρδου

Ο κ. Καστανίδης, προσπαθώντας να αντιστρέψει το κλίμα, επισήμανε ότι ” το νομοσχέδιο ίσως να συνιστά κατάχρηση εξουσίας, διότι χτυπάει τα κόμματα μέχρι και στη συνταγματική τους λειτουργία”.

Παρεμβαίνοντας ο Ανδρέας Λοβέρδος παρατήρησε ότι “η συνεδρίαση δεν είναι δικαστήριο” και ότι ο ίδιος, ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, όπως επίσης και οι κκ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης, “δεν μπορεί να κάνουν λάθος”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ