Μ. Χρυσοχοΐδης: “Ο νέος νόμος για τις συναθροίσεις θα εφαρμοστεί”

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην συζήτηση – επί της αρχής – του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στην ολομέλεια της Βουλή ξεκαθάρισε ότι ο νόμος δεν πρόκειται να “αποτελέσει ένα «νέο πεδίο ασκήσεων ανυπακοής» στην χώρα” όπως ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την πεποίθησή του ότι ο νέος νόμος περί συναθροίσεων θα εφαρμοστεί από τους πολίτες και τις αρμόδιες αρχές εξέφρασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο της συζήτησης – επί της αρχής – του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στην ολομέλεια της Βουλής. Κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να “μην περιμένει ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί” και ότι “θα αποτελέσει ένα «νέο πεδίο ασκήσεων ανυπακοής» στην χώρα”, κάνοντας λόγο για ένα «φαντασιακό – μαζικό κίνημα που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο, όπως ο φτωχός τα καρβέλια”.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τη Βουλή για όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής «Λίμπε» της Ευρωβουλής, με την Ελλάδα “να εγκαλείται από κάποιους ότι βρέθηκαν δύο πτώματα σε απροσδιόριστο σημείο”. Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ένας Ισπανός ευρωβουλευτής, του κυβερνητικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ακροδεξιά, και ότι ο ίδιος του απάντησε “να είναι προσεκτικός διότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και δημοκρατική”, και “εάν η δική του κυβέρνηση είναι τόσο προοδευτική να εισηγηθεί, να πάρει κάποιες χιλιάδες εκεί” (σ.σ. στην Ισπανία). Αλλά η ευαισθησία του ευρωβουλευτή, παρατήρησε ο κ, Χρυσοχοΐδης, “εξαντλείται στο να κατηγορεί μια Ελλάδα τόσο βασανισμένη, που σήκωσε τόσα βάρη” – και ότι εάν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιέργεια για το πόσο σέβονται στην Ισπανία τα ανθρώπινα δικαιώματα, “να πάτε σε σύνορο Ισπανίας-Μαρόκου να βγάλετε συμπεράσματα”.

Η υπόθεση του 2001

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μνημόνευσε επίσης την υπόθεση 2444/2002 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), που αφορούσε προσφυγή 46 ατόμων μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσίπρας. Όπως είπε ο υπουργός, στις 18/7/2001, οι 46 – με άλλους 800 Έλληνες – πήραν το φέρυ-μποτ στην Πάτρα για Αγκόνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της Γένοβας, αλλά όταν έφτασαν στην Ιταλία, η αστυνομία τους γύρισε στο λιμάνι και – σύμφωνα με τους προσφεύγοντες – οι αστυνομικοί τους έδειραν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στην Πάτρα. Συνεχίζοντας την περιγραφή της υπόθεσης, κ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι “η αστυνομία αρνήθηκε την εκδοχή περί βιαιοπραγιών, υποστήριξε ότι οι 46 συμφώνησαν να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι ήθελαν να ασκήσουν παθητική αντίσταση για να τους δείξει η τηλεόραση, και όταν τους το αρνήθηκαν, εκείνοι άρχισαν και πέταγαν διάφορα αντικείμενα, όπως… μπουζόκλειδα”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η συνθήκη Σέγκεν είχε ανασταλεί εκείνη την περίοδο για να μην μπουν επικίνδυνα άτομα στην Ιταλία και δεν θεωρήθηκε ποτέ ως αντιδημοκρατικό μέτρο.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το δικαστήριο έκρινε ως απαράδεκτα τα αιτήματα των προσφευγόντων και ότι η αστυνομία λειτούργησε νόμιμα: “Αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, τη Σουηδία, την Ιταλία και άλλες χώρες. Αφήστε τα περί χούντας. Εσείς λειτουργούσατε όλα αυτά τα χρόνια εντός του πλαισίου της Ε.Ε., και μην επιχειρείτε να αποστείτε από τη νομοθεσία”.

Αντιπαράθεση για τον… Μπερλουσκόνι

Ζητώντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης  Τζανακόπουλος είπε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήρθε και υπερασπίστηκε πρακτικές της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. “Χαίρομαι που γίνατε όψιμα, εκτός από οπαδός της νεοδεξιάς, και του Μπερσλουσκόνι και των πρακτικών του. […] Ξεχάσατε όμως, ότι όσες προσπάθειες και να έκανε ο Μπερλουσκόνι να διαλύσει τη διαδήλωση της Γένοβας, αυτή έγινε […] Όσο κι αν προσπαθήσετε να διαλύσετε τις διαδηλώσεις, αυτές θα γίνονται, διότι η Δημοκρατία ζει στις διαδηλώσεις, δεν αναστενάζει, όπως – με ανατριχιαστικό τρόπο – είπατε στη πρωτολογία σας”.
Ανταπαντώντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν αναφέρθηκε στον Μπερλουσκόνι αλλά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης), το οποίο είναι “ο πιο έγκυρος θεσμός για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ