Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: “Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο”

Την ανάγκη αποφασιστικής απάντησης της ΕΕ στην κρίση του κορωνοϊού υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

“Η Ευρώπη μπορεί να βγει ενισχυμένη από την κρίση”, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τόνισε πως “η ήπειρός μας έχει την ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο, ειδικά σε μια εποχή που αμφισβητείται η αξίωση των ΗΠΑ ως ηγέτιδας δύναμης του κόσμου”.

“Ανεξάρτητα από τυχόν οπισθοδρομήσεις, η πρόταση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης, δείχνει ότι είμαστε σε θέση να δράσουμε ενωμένοι”, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

“Η ΕΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για το Ταμείο Ανασυγκρότησης είναι μια καλή βάση: Χρειαζόμαστε μια αποφασιστική απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού. Αφενός θα πρέπει να διασφαλίσουμε την Κοινή Αγορά, αφετέρου τη συνοχή της Ευρώπης”, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Βορρά και Νότου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε προκαταλήψεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η συνειδητοποίηση ότι η Ευρώπη δεν παράγει επαρκή ιατρικό εξοπλισμό, ήταν ένα οδυνηρό πλήγμα, η οποία κατέστησε ακόμη πιο σαφές ότι πρέπει να γίνουμε βιώσιμοι, και μάλιστα ως σύνολο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη διαχείριση των πρόσφατων κρίσεων από τη χώρα μας, τόσο όσον αφορά το προσφυγικό όσο και με την κρίση του κορωνοϊού.

“Αποδείξαμε στον Έβρο ότι μπορούμε βεβαίως να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας και να σταματήσουμε την εργαλειοποίηση των προσφύγων από την Τουρκία. Και παρόλο που το σύστημα Υγείας μας δεν διέθετε επαρκή χρηματοδότηση, καταφέραμε στην κρίση να ισιώσουμε νωρίς την καμπύλη. Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε αξιοπιστία και όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Όσον αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και να επιταχύνει τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Πρόσθεσε δε, πως οι συνθήκες διαβίωσης έχουν βελτιωθεί από τότε που μειώθηκαν οι ροές.

Επεσήμανε πως η αναστολή αιτήσεων ασύλου ήταν προσωρινή και περιορισμένη χρονικά και έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. “Θέλαμε να αποφύγουμε να υποδεχθούμε άτομα με τον ιό COVID-19 στα hotspots, προκειμένου να προστατεύσουμε αυτούς που ζουν εκεί. Δεν θέλαμε να ενισχύσουμε τις εντάσεις στα νησιά”, ανέφερε.

Τέλος, όσον αφορά δημοσιεύματα για το τι συνέβη στον Έβρο στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου, έκανε λόγο για fake news που “έχουν επανειλημμένα εκτοξευθεί με υποκίνηση της Άγκυρας”.

“Αυτό το θέμα θέλουμε να το θέσουμε στην ημερήσια διάταξη και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Πώς θα υπερασπιστούμε τις Δημοκρατίες μας από τα fake news”, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ