Τουρκία: Ετοιμάζει “θερμό επεισόδιο” στα ανοιχτά της Κρήτης!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, τον Σεπτέμβριο η κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) θα προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης σε περιοχή σχεδόν 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές του νησιού.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει σε έρευνες σε περιοχές ανοιχτά της Κρήτης σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές και εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) υλοποιώντας προκλητικά το συγκεκριμένο μέρος της συμφωνίας με την κυβέρνησης της Τρίπολης που εκπροσωπεί εν μέρει την Λιβύη, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν σίγουρο το ενδεχόμενο “θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak,η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νότια της Κρήτης μετά τα σχετικά αιτήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι στην συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη στην Άγκυρα ο Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, Φαγέζ Αλ Σάρατζ, ελήφθη η απόφαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Αν και αρχικά υπήρχε η εντύπωση πως η TPAO θα προχωρούσε μέσα στις επόμενες εβδομάδες (δηλαδή μέσα Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου) όπως αναφέρουν ρεπορτάζ τουρκικών δικτύων χρειάζονται περίπου 90 μέρες από τη δημοσίευση του αιτήματος της TPAO μέχρι την υλοποίηση. Αυτό σημαίνει πως ο χρόνος έναρξης των ερευνών προσδιορίζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Από τη στιγμή που η Άγκυρα ανακοίνωσε τα σχέδια της και προχώρησε στην ένταξή τους σε ΦΕΚ της κυβέρνησης, το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα κινηθεί στα ανοιχτά της Κρήτης. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Αθήνα θα στείλει αρχικά σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού για να το εμποδίσει να κάνει έρευνες στην περιοχή και αν υπάρχει συνοδεία τουρκικών σκαφών, τότε περισσότερα ελληνικά πλοία για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελλάδας. 

Σε αυτή την περίπτωση, η τουρκική αντίδραση στην παρουσία ελληνικών πλοίων στην περιοχή, θα κρίνει τελικά αν θα υπάρξει κλιμάκωση (δηλ. “θερμό επεισόδιο”) ή αποχώρηση των ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας.

Ο Χάρτης και η άγνωστες λεπτομέρειες

Σε ρεπορτάζ της τουρκική εφημερίδα Yeni Safak εμφανίζεται και σχετικό χάρτη που παρουσιάζει τα σημεία με τις δυο περιοχές νότια της Κρήτης με την ένδειξη ” Anadolu-Libya Orday Hat”, ο οποίος προέρχεται από τον φάκελο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) που υποβλήθηκε προς έγκριση και αναφέρεται στο ΦΕΚ της εφημερίδας της κυβερνήσεως της Τουρκίας. Η δημοσίευση του χάρτη με τις περιοχές όπου θα κινηθούν τα πλοία της TPAO γίνεται με την υποσημείωση πως θα υπάρξει συνοδεία πολεμικών σκαφών της Τουρκίας.

Μια εξίσου σημαντική “λεπτομέρεια” είναι πως κατά τους συντάκτες του άρθρου της Yeni Safak “το τουρκολιβυκό σύμφωνο προβλέπει ότι η ΑΟΖ της συγκεκριμένης περιοχής (νότια της Κρήτης και εντός της ελληνικής ΑΟΖ) ανήκει στη Λιβύη (!) που με την σειρά της παραχωρεί τα δικαιώματα στην Τουρκία”!!!

Όμως, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, κάθε συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) για να γίνει διεθνώς αποδεκτή από τους αρμόδιους παγκόσμιους φορείς (ΟΗΕ, Παγκόσμιο Κέντρο Χαρτογράφησης Θαλασσίων Ζωνών,Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας), θα πρέπει η χάραξη τους να έχει γίνει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες και με την αποδοχή (συμφωνία) όλων των όμορων χωρών και όχι με διμερείς συμφωνίες ή μονομερείς αποφάσεις.

Η Τουρκία έχει επίσης συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων με τα Κατεχόμενα (τα αναφέρει ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”), με την οποία ουσιαστικά η ίδια καθορίζει τα χωρικά ύδατα και τις ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου… “με βάση το διεθνές δίκαιο”, σύμφωνα με δήλωση του πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν στην Yeni Safak!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η ΕΕ, η Αίγυπτος, η Κύπρος και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης καθώς παραβιάσει τις διεθνείς συνθήκες, δημιουργεί κοινές περιοχές ανάμεσα σε δυο χώρες που δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα και επιπλέον εξαφανίζει την ΑΟΖ τριών άλλων χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ