Συνάντηση Νότη Μηταράκη – Φιλίπ Λεκλέρκ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του υπουργού στα κοινωνικά δίκτυα, το σχέδιο αφορά τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, αλλά και τα άτομα που έχουν λάβει "τελεσίδικες αρνητικές αποφάσεις χορήγησης".

Συνάντηση με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με θέμα την αποχώρηση των αναγνωρισμένων προσφύγων από δομές και διαμερίσματα.

Ποιους αφορά το σχέδιο

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του υπουργού στα κοινωνικά δίκτυα, το σχέδιο αφορά τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, αλλά και τα άτομα που έχουν λάβει "τελεσίδικες αρνητικές αποφάσεις χορήγησης". Σημειώνεται επίσης, ότι "οι θέσεις στέγασης που θα καταστούν διαθέσιμες από την αποχώρηση όσων δεν δικαιούνται παροχών, θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κάτι που αποτελεί κοινό στόχο για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία".

Η αποχώρηση από δομές και διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA των προσφύγων, οι οποίοι έχουν λάβει αναγνώριση για περισσότερες από 30 ημέρες από την επίδοση της αναγνώρισης τους, έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου. 

Η υπουργική απόφαση για αυτούς που δεν μπορούν να μετακινηθούν

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί τον περασμένο Απρίλιο, αυτό το χρονικό διάστημα παρατείνεται για τις οικογένειες, μέλος των οποίων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρούς λόγους υγείας, για τις γυναίκες σε προχωρημένη ή επαπειλούμενη εγκυμοσύνη και κατάσταση λοχείας, καθώς και για τους ασυνόδευτους που κατά την ενηλικίωσή τους διαμένουν σε κέντρα ή θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και για τους οποίους συντρέχουν λόγοι ευαλωτότητας ή παρακολουθούν σπουδές σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας ή επαγγελματικής, τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης.

Κατάθεση προτάσεων για να γίνουν οι αποχωρήσεις σταδιακά

Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά τη σημερινή συνάντηση εκφράστηκαν από την πλευρά του διεθνούς οργανισμού, ανησυχίες για τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την απόφαση αυτή και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, και κατατέθηκαν προτάσεις προκειμένου οι αποχωρήσεις να γίνουν σταδιακά, με αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εξαιρούνται λόγω ευαλωτότητας, αλλά και με ταυτόχρονη αξιοποίηση του προγράμματος ένταξης Helios και άλλων προγραμμάτων διασύνδεσης των προσφύγων με την αγορά εργασίας.