Κυριάκος Μητσοτάκης: “Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε”

Στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο από το βήμα της Βουλής. 

 

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας ενώ υπογράμμισε πως «εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε». 

Μάλιστα, μίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα».

Υπογράμμισε δε, πως «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχοπειθαρχίαενότητα και αλληλεγγύη».

«Η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια, η αντιμετώπισή της είναι εθνική. Το πιστοποιούν τα κρούσματα και οι απώλειες σε χώρες με μεγαλύτερη ισχύ και μεγαλύτερο μέγεθος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας και παραδείγματα των δεινών που περνούν άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

«Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία.

«Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν «πολύ νωρίς» σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.

Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

«Εδώ κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση ακύρωσε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις πριν κάνει καν την εμφάνισή του στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα του ιού.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα φαίνεται πως έχει αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

«Όχι χωρίς μεγάλο κόστος. Πήραμε αυστηρά μέτρα, πρωτόγνωρα σε συνθήκες ομαλότητας» τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία τα στήριξε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών, ωστόσο υπογράμμισε πως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση.

Προμήθεια υγειονομικού υλικού 

 

Αναφερόμενος στην προμήθεια υγειονομικού υλικού, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση κινήθηκε και εξακολουθεί να κινείται ταχύτατα στον τομέα της προμήθειας του υγειονομικού υλικού. 

«Όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή διεκδικούν αυτά τα υλικά» ανέφερε, και συνέχισε:

«Καθημερινά εξασφαλίζουμε το υγειονομικό προσωπικό, την αστυνομία, τις δυνάμεις ασφαλείας, τη Βοήθεια στο Σπίτι με προστατευτικό υλικό».

Συνεχάρη, μάλιστα, τους φορείς και τα ιδρύματα για τις δωρεές τους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να βρεθούν και άλλοι μιμητές.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα πακέτα μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. «Μέσα σε 30 ημέρες, ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης. Κύριο μέλημά μας, η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα. Σε άλλες χώρες οι ενισχύσεις ήταν ποσοστιαίες ανάλογα με το εισόδημα. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια, γιατί οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι χαμηλόμισθοι», είπε.

«Κανείς δεν θα χάσει το δώρο Πάσχα», επισήμανε και επανέλαβε πως «μέχρι τις 10 Απριλίου μία παροχή ηθικής αναγνώρισης θα καταβληθεί στους αγωνιστές της πρώτης γραμμής.

Έτσι η κυβέρνηση τιμά την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους. Θα το πάρουν 108.000 γιατροί και νπσηελευτές και στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε έχουν κόστος, αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να τα διαθέσουμε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αύριο ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο χαλάρωσης των όρων του ΕΣΠΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ