Είμαστε έτοιμοι για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Με τον Φεβρουάριο να βρίσκεται προ των πυλών, όταν και θα ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλα δείχνουν πως η τελική επιλογή θα είναι ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο. 

Η κυβέρνηση θέλει με την επιλογή αυτή να ικανοποιήσει ταυτόχρονα όσο πιο πολλές πλευρές μπορεί, ψάχνοντας ένα πρόσωπο που (θεωρητικά πάντα) θα μπορέσει να ενώσει το κοινοβούλιο και να αποφύγει την προσφυγή στις κάλπες.

Όπως όλα δείχνουν η σύμπραξη με το Κίνημα αλλαγής μπορεί να θεωρείται “δεδομένη” αν και ακόμα δεν έχει γίνει κάποια συμφωνία πάνω ή κάτω από το τραπέζι. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το πρόσωπο που θα προτείνει να έχει την αποδοχή τόσο εντός της Νέα Δημοκρατίας, όσο και στον ευρύτερο πολιτικό χώρο, προκειμένου να κερδίσει την πολυπόθητη συναίνεση. 

Ποια ονόματα βγαίνουν από το τραπέζι

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν μιλάμε για επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος αν και ακόμα δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση, δύσκολα θα είναι για δεύτερη θητεία στο προεδρικό μέγαρο, ενώ επίσης εκτός “κούρσας” θα πρέπει να θεωρούνται οι Σταύρος Δήμας, Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και οι Σακελλαροπούλου, Σκουρής και Σισιλιάνος. 

Σύμφωνα με τις ελάχιστες διαρροές, το πρόσωπο στο οποίο θα καταλήξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει πολιτικό υπόβαθρο και γνώση επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, καθώς η περίοδος που έρχεται θα χρειαστεί σημαντικές διπλωματικές ικανότητες στον χειρισμό των διεθνών θεμάτων. 

Από την μεριά του Κινήματος Αλλαγής, θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως για να υπάρξει στήριξη στο πρόσωπο που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία, αυτό θα πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, όμως τα ονόματα των Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεώργιου Παπανδρέου και Κων/νου Σημίτη που ακούστηκαν τελευταία, μάλλον δεν έχουν καμία πιθανότητα να βρουν απήχηση εντός της Νέας Δημοκρατίας. 

Έρχεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ψηλά στην λίστα των υποψηφίων του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκονται δύο κυρίες της πολιτικής, οι οποίες έχουν και εμπειρία αλλά και αντίκτυπο τόσο στην κεντροαριστερά (η μία) όσο και στην ευρύτερη αριστερά (η άλλη). Ο λόγος για τις Άννα Διαμαντοπούλου και Μαρία Δαμανάκη, για τις οποίες όμως η Φώφη Γεννηματά είναι υπό σκέψη και πιο πολύ για την περίπτωση της κας. Δαμανάκη. Σε ότι έχει να κάνει με την Άννα Διαμαντοπούλου, το Κίνημα Αλλαγής δεν δείχνει να έχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα και ενδέχεται να στηρίξει την υποψηφιότητα της.

Από την Κουμουνδούρου υπάρχει “σιγή ασυρμάτου”, όμως όπως δείχνουν όλες οι διαρροές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σκοπό να συμφωνήσει και να υπερψηφίσει καμία από τις υποψηφιότητες που θα φέρει στο τραπέζι ο πρωθυπουργός, όμως μυστήριο αποτελεί η στάση των βουλευτών του σε περίπτωση που εμφανιστεί από το “σακούλι” το χαρτάκι με το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη, καθώς έχει ισχυρό έρεισμα στις αριστερές δυνάμεις λόγω της ιστορίας της. 

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να κρατήσει τα χαρτιά του όσο πιο κλειστά γίνεται και να φέρει στο τραπέζι όνομα από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο προκειμένου να διασπάσει την συνοχή του Κινήματος Αλλαγής. 

Αν και είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε με σιγουριά για το όνομα του/της επόμενης προέδρου της Δημοκρατίας, είναι πολύ πιθανό στο τέλος να έχουμε την πρώτη γυναίκα υποψήφιο ή ακόμα και πρόεδρο, κάτι που θα αποτελέσει μια σημαντική στροφή στην πολιτική ζωή της χώρας και ελπίζουμε θα εισάγει νέα ήθη και έθιμα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ