emea business monitor

Eurogroup: Ναι στην εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο αν πάνε σε επενδύσεις

Θετικό σε πρώτη φάση το Eurogroup για την εκταμίευση του ποσού των 767 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να δοθεί το “πράσινο φως” από έξι ευρωπαϊκά κοινοβούλια. 

Η έγκριση η οποία όπως αναμένεται δεν πρόκειται να συναντήσει κανένα πρόβλημα, σημαίνει πως το ποσό θα εκταμιευτεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Το σημερινό Eurogroup πιστοποίησε την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της, ενώ θετικές αναφορές στην Ελλάδα έκαναν προσερχόμενοι στο Eurogroup ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο Σεντένο ανέφερε πως η έκθεση της Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι αρκετά θετική και πως αυτό «είναι ακόμη ένα καλό νέο».

Από την πλευρά του ο Ντομπρόφσκις τόνισε πως το Eurogroup θα εξετάσει την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία.

Τι αναφέρει το Eurogroup

Στη δήλωσή του το Eurogroup αναφέρει ότι “η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων με ορόσημο τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων”. Θεωρεί έτσι “ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις  για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των μέτρων μείωσης του χρέους”.  Μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά των 767 εκατ. ευρώ, αναφέρεται.

Γίνεται επίσης ειδική αναφορά στα κέρδη ομολόγων. “Το Eurogroup δίνει εντολή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ξεκινήσουν τεχνικές εργασίες σχετικά με την πιθανή χρήση των κερδών ομολόγων (ANFA και SMP) για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση αμοιβαία συμφωνημένων επενδύσεων, σύμφωνα με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη δήλωση Eurogroup του Ιουνίου του 2018” επισημαίνεται. Σημειώνεται μάλιστα ότι η επόμενη συζήτηση για την Ελλάδα θα βασιστεί στην πέμπτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2020.

Για την πορεία των μεταρρυθμίσεων αναφέρεται: “χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τα θεσμικά όργανα πως η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει άνετα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Χαιρετίζουμε επίσης την έγκριση ενός προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη που αποσκοπούν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου και της εργασίας. Η Ελλάδα σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος”.

Ωστόσο, γίνεται αναφορά και “στους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και στις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στην έκθεση” λέγοντας ότι “θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις”. Ειδική αναφορά γίνεται στη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών, στις προσλήψεις στο δημόσιο και στις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδική επισήμανση υπάρχει και  για “τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία της 1ης κατοικίας” ενώ “χαιρετίζουν την πρόθεση να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας έως το τέλος Απριλίου του 2020”. Επισημαίνεται μάλιστα ότι θα πρέπει να προχωρήσει και η ταχεία εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων, των διαδικασιών αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και οι πλειστηριασμοί.  

Χρήστος Σταϊκούρας: Αναγνωρίστηκε η καλή πορεία της οικονομίας 

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σαϊκούρας δήλωσε ότι “στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί. Καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs. Αποδέσμευση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα. Αυτή η απόφαση εδράζεται στην θετική αξιολόγηση της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις”.

Αναφέρει επίσης ότι “για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του  Eurogroup το ζήτημα  της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα.  Η ελληνική οικονομία προχωράει. Προχωράει με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας”. 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.