Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πιστοποίησε την απόλυτη κυριαρχία του Μητσοτάκη

Πολλά από τα παλιά στελέχη ίσως ακόμα να αισθάνθηκαν “έξω από τα νερά τους” καθώς οι συζητήσεις που κυριάρχησαν στο συνέδριο αφορούσαν την μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή, την κλιματική αλλαγή και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να κινηθεί το κόμμα, καθώς επίσης και την πράσινη τεχνολογία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εναρκτήρια ομιλία του έθεσε τους βασικούς ιδεολογικούς άξονες του κόμματος και της κυβερνητικής πολιτικής μιλώντας για τον πολιτικό φιλελευθερισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Και αν κάποιοι είχαν την διάθεση να παρακολουθήσουν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν η καλύτερη απόδειξη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί αυτή την στιγμή τον θεμέλιο λίθο της παράταξης, καθώς σχεδόν έξι μήνες μετά την εκλογή στο πρωθυπουργικό αξίωμα, η κυβέρνηση έχει περάσει πολλές κοινωνικές και πολιτικές τομές, χωρίς σχεδόν καμία αντίρρηση από τον κόσμο, ο οποίος μάλιστα συνεχίζει να επιβραβεύει το κυβερνητικό έργο. 

Η αποδοχή της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι συ υψηλά επίπεδα και μάλιστα με αυξητικές τάσεις και η κοινή γνώμη μέχρι στιγμής επιβραβεύει τις κυβερνητικές πρακτικές. 

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δώσει ένα διαφορετικό τόνο διακυβέρνησης, με “ανοιχτές κομματικές πόρτες”, παρουσιάζοντας μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία όπως δείχνει μέχρι στιγμής λειτουργεί βάση του αρχικού σχεδίου. 

Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, όχι μόνο για τα εσωτερικά θέματα της παράταξης, αλλά να συμμετάσχουν σε συζητήσεις που αφορούν εκτός από την πολιτική κατάσταση της χώρας, θέματα που έχουν να κάνουν με τα κρίσιμα ζητήματα του μέλλοντος. 

Μεταναστευτικό και τουρκικές προκλήσεις στο προσκήνιο

Όπως ήταν φυσικό, οι τρέχουσες εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να μην απασχολήσουν μεγάλο μέρος του συνεδρίου. Το μεταναστευτικό απασχόλησε την ατζέντα, ειδικά ύστερα από την ομιλία του πρώην προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αφού θύμισε πως είχε προβλέψει την άνετη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, επιτέθηκε εναντίον της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έθεσε και θέμα “λαθρομεταναστευτικού προβλήματος” το οποίο όπως είπε μπορεί να λυθεί μόνον με κλειστά κέντρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αποδέσμευσης της χώρας μας από τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτήρισε «ευθεία απειλή» τις κινήσεις της Τουρκίας, ενώ, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με όσους έστησαν σκευωρίες. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης, λέγοντας πως επικρατεί δυσαρέσκεια σε ένα και μόνο πράγμα. Στο προσφυγικό, στο οποίο προσέφερε απόλυτη στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη,

«Έκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε από την αρχή ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που βρίσκονται στη χώρα δεν είναι πρόσφυγες, αλλά λαθομετανάστες», τόνισε.

Οι τουρκικές προκλήσεις βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως θα θέσει το θέμα στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “ξεκάθαρη καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Κάτι που θα ζητήσω και από το ΝΑΤΟ, στη μεθαυριανή του Σύνοδο, στο Λονδίνο. Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε ούτε επιδιώκει την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ