Μια μεγάλη αδικία – Το 5% των φορολογουμένων πληρώνει όσα το 95%

Το απίστευτο όμως αληθινό αυτό στοιχείο προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Για κάθε 10 ευρώ φόρο εισοδήματος που εισπράττει το Δημόσιο, τα 5 ευρώ προέρχονται από το 5% των φορολογουμένων και τα υπόλοιπα 5 ευρώ από το 95% του συνόλου των φορολογουμένων.

Αναλυτικότερα από τα 8,9 εκατομμύρια των φορολογουμένων, τα 6 εκατ. πληρώνουν κατά μέσον όρο 92 ευρώ φόρο, ενώ μόλις 504.327 φορολογούμενοι με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ πλήρωσαν στην εφορία 1,75 δισ. ευρώ ( 21,08% του συνολικού φόρου), δηλαδή κατά μέσον όρο πληρώνουν 3.470 ευρώ.

Για όσους δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ το κράτος παίρνει σχεδόν το 65% του εισοδήματός τους καθώς πληρώνουν κατά μέσον όρο 65.808 ευρώ στην εφορία!

Το βασικό συμπέρασμα από την ανάλυση των στοιχείων είναι ότι παρά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης τα τελευταία δεκαετία, τους φόρους συνεχίζουν να πληρώνουν τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα μέσω του φόρου εισοδήματος αλλά και των υψηλών συντελεστών της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης.

 Επίσης εύλογα γεννιέται το ερώτημα για την αδικία που δημιουργείται για όλους αυτούς τους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα που τα δηλώνουν σε σχέση με αυτούς που δεν τα δηλώνουν. 

Μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών που εδώ και δεκαετίες δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα κάτω και των 10.000 ευρώ μην κόβοντας αποδείξεις όταν στο ταμείο τους μπαίνουν πολλαπλάσια ποσά. Πληρώνουν ελάχιστο ή και καθόλου φόρου ενώ θα έπρεπε να πληρώνουν πολλές χιλιάδες ευρώ! 

Το κράτους τους ξέρει, αλλά η ανοχή είναι διαρκής και διαχρονική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ