Αυθαίρετα: Αν το δηλώσεις (έως τον Ιούνιο του 2020) ..μπορεί να το σώσεις!

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, όσοι ενδιαφέρονται να τακτοποιήσουν το αυθαίρετο τους έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο της ερχόμενης χρονιάς και μάλιστα αυτή η παράταση αφορά ειδικά τα αυθαίρετα που ανήκουν στην κατηγορία 5, τα λεγόμενα “βαριά αυθαίρετα”. Ταυτόχρονα η τακτοποίηση θα συνδεθεί  από τον Ιούνιο και μετά με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, για όσους αφήσουν τον Ιούνιο και περάσει και δεν μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προβλέπονται μεγάλα πρόστιμα και προσαυξήσεις. Πιο συγκεκριμένα θα κληθεί να καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή αν καθυστερήσεις ένα χρόνο ακόμα, θα πληρώνεις 25%, αν καθυστερήσεις δυο χρόνια ακόμα 30%, κ.ο.κ..

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, τι δικαιολογητικά χρειάζονται

Για τα νέα κτίρια, η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι σε επίπεδο κτιρίου και θα υπάρχει μια συνολική άδεια χωρίς να χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο επιπλέον κόστος. Στα παλιότερα κτίρια η διαδικασία θα είναι πιο σταδιακή και θα μπορεί να γίνει κατά διηρημένη ιδιοκτησία. Δηλαδή όποιος έχει μια διηρημένη ιδιοκτησία και θέλει να κάνει μια μεταβίβαση ή για κάποιο άλλο λόγο ενδιαφέρεται, να το νοικιάσει ή οτιδήποτε, θα μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονική ταυτότητα αποκλειστικά της διηρημένης ιδιοκτησίας του.

Σιγά- σιγά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες διηρημένες ιδιοκτησίες και στο τέλος πάλι θα έχουμε το συνολικό ακίνητο.

Ο πρώτος ιδιοκτήτης σε κάποιο ακίνητο που θα θελήσεις να κάνει την ηλεκτρονική ταυτότητα θα πρέπει να δηλώσει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί σε χιλιοστά επί των κοινοχρήστων και αν υπάρχουν αυθαιρεσίες στα κοινόχρηστα, θα πρέπει να δηλώσει και τα κοινόχρηστα, δηλαδή να υπάρξουν σχετικά σχέδια.

Και στις δύο περιπτώσεις θα απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά. Γίνεται μία εξαίρεση για τη στατική επάρκεια, στην περίπτωση της διηρημένης ιδιοκτησίας, για μια πενταετία. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι προβλεπόμενοι έλεγχοι των δηλώσεων αυθαιρέτων σε ποσοστό 5% που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθούν πάρα πολύ γρήγορα. Θα γίνεται από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης και προφανώς στην περίπτωση που θα εντοπίζονται αυθαιρεσίες θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις. 

Στόχος της κυβέρνησης και της νομοθεσίας είναι να “κλείσει” το πρόβλημα χρόνων με τα αυθαίρετα, εξασφαλίζοντας πως δεν θα επαναληφθεί από εδώ και πέρα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ