Δημοσκόπηση: Το 53,3% των Ελλήνων προβλέπει καλύτερες μέρες με τον Κ. Μητσοτάκη

Πάνω από ένας στους δύο πολίτες (53,3%) βλέπουν με αισιοδοξία τις προοπτικές της νέας κυβέρνησης, όπως καταγράφηκε από δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του “Παραπολιτικά”.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις ως προς την ετοιμότητά της να κυβερνήσει και τον σχεδιασμό που επέδειξε στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της, όμως η κοινή γνώμη γνωρίζει ότι τα δύσκολα που θα έρθουν θα δοκιμάσουν τις πραγματικές δυνατότητες και αντοχές της. 

Όπως αναφέρουν τα “Παραπολιτικά”, ένας στους δύο πολίτες (53,3%) εκτιμούν ότι τα πράγματα τους επόμενους μήνες θα πάνε (σίγουρα ή μάλλον) καλύτερα στη χώρα, έναντι 20,7% που εκτιμούν ότι (σίγουρα ή μάλλον) θα επιδεινωθούν. 

Την ίδια στιγμή, όμως, μόνο ένας στους τέσσερις (26,0%) πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί και η προσωπική τους οικονομική κατάσταση, λίγο περισσότεροι από όσους πιστεύουν ότι έρχονται χειρότερες μέρες για την τσέπη τους (22,5%). Θετικά αποτιμά συνολικά το εκλογικό αποτέλεσμα το 52,6% των ψηφοφόρων, έναντι 27,0% που το αποτιμά αρνητικά. Το 88,7% των ψηφοφόρων της Ν.∆. εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως και το 25,0% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το 63,1% των ψηφοφόρων εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν έτοιμη και με σχέδιο για να κυβερνήσει, έναντι 21,3% που εκτιμά ότι ήταν απροετοίμαστη. Ταυτόχρονα, το 55,8% εκτιμά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καλύτερη σύνθεση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έναντι 25,1% που πιστεύει ότι υστερεί απέναντί τους. Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό περιορίζεται, όμως, στο 50,1% όσων δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας, με το 24,4% να πιστεύει ότι θα αποτύχει και το 25,5% να μην εκφράζει άποψη. 

Οι πολίτες θέλουν πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνηση να είναι η μείωση των φόρων (55,6%), ενώ στις επόμενες θέσεις με μικρές διαφορές μεταξύ τους βρίσκεται η βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας (39,4%), η αναβάθμιση της Παιδείας (33,9%) και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών (33,4%). Ακολουθεί η προσέλκυση επενδύσεων, με 19,2%.

Οι περισσότεροι υπουργοί της νέας κυβέρνησης εμφανίζουν έντονα θετικό ισοζύγιο θετικών – αρνητικών γνωμών στην κοινή γνώμη, ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό το συνολικά θετικό ισοζύγιο της κυβέρνησης. Θετικές γνώμες 60% και άνω καταγράφουν οι κ. ∆ένδιας, Κικίλιας και Χρυσοχοΐδης, με τον τελευταίο να εμφανίζει και την υψηλότερη διαφορά θετικών – αρνητικών γνωμών. Πολλοί από τους νέους υπουργούς έχουν ακόμα (αναμενόμενα) περιορισμένη αναγνωρισιμότητα, καθώς εκτίθενται για πρώτη φορά στα φώτα της δημοσιότητας σε τέτοιον βαθμό.

Αντίστοιχο με το θετικό αποτύπωμα της κυβέρνησης καταγράφεται στην κοινή γνώμη και το αποτύπωμα του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες (58,7%) εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικό για τις μελλοντικές του προοπτικές, ενώ μόλις το 30,4% πιστεύει ότι το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και ότι δύσκολα θα διεκδικήσει ξανά στο μέλλον την εξουσία. 

Τέλος, οι περισσότεροι πολίτες (44,3%) θέλουν να παραμείνει το ΚΙΝ. ΑΛ. ένας αυτόνομος πόλος στην πολιτική. μόλις ένας στους τέσσερις (23,2%) επιθυμούν να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και ακόμα λιγότεροι, ένας στους δέκα (10,3%), επιθυμούν να προσεγγίσει προγραμματικά τον ΣΥΡΙΖΑ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ