Χάρης Οικονομόπουλος:  “Η αντίδραση των πολιτών πανικοβάλει το βαθύ κράτος”

Αν σας έλεγαν ότι μπορείτε να προσφύγετε ενάντια στο κράτος και συγκεκριμένα κατά του φετινού ΕΝΦΙΑ, τι θα λέγατε; Αν- ακόμη καλύτερα – σας έλεγαν πως το κράτος έκανε “φάουλ” και δεν δέχθηκε ούτε επίπληξη, τι θα λέγατε; Αν, επίσης, σας έλεγαν ότι στα χρόνια του μνημονίου μπορεί να ακουστεί η φωνή σας (και συγκεκριμένα 6.400.000 Ελλήνων), τι θα λέγατε; Τις απαντήσεις δίνει, με τον καλύτερο τρόπο, ο δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος, που πρωτοστατεί σε μια κίνηση μαζικών προσφυγών κατά του φετινού ΕΝΦΙΑ.

συνέντευξη στον Γιάννη Διονάτο

EMEAgr: Κύριε Οικονομόπουλε, πρωτοστατείτε τουλάχιστον επικοινωνιακά σε μια κίνηση μαζικών προσφυγών κατά του φετινού ΕΝΦΙΑ, πείτε μας για αυτό:

Χάρης Οικονομόπουλος:  Ο φετινός ΕΝΦΙΑ, δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα μείζον πρόβλημα άδικης και καταπιεστικής κρατικής πολιτικής, αλλά ειναι ακυρώσιμος από κάθε έναν – και μόνο ως προς κάθε έναν – που θα διεκδικήσει την επιστροφή του.

Εάν από 6.400.000 φορολογούμενους που μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν την ακύρωση του ΕΝΦΙΑ 6.399.999 διεκδικήσουν την επιστροφή του ΕΝΦΙΑ 2017 και ένας δεν το κάνει, αυτός ο ένας, παρότι δικαιούται να πάρει τα λεφτά του πίσω, δεν θα πάρει πίσω τίποτα.

Τον ΕΝΦΙΑ 2017 μπορεί να τον ακυρώσει μόνο όποιος προσφύγει στην αρμόδια ΔΟΥ με βάση τη διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά στο www.enfiaprosfigi.gr, στην τηλεφωνική γραμμή 875 876 8888 ή από όποιον από 45.000 δικηγόρους επιλέξει.

EMEAgr: Είχαμε όμως μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο ΥΠΟΙΚ. Τι ακριβώς έχει γίνει;

Χάρης Οικονομόπουλος:  Με απόφαση τελευταίας στιγμής, φανερώνοντας τον πανικό της, που έχει προκληθεί από τον μεγάλο όγκο προσφυγών αλλά και, θέλω να ελπίζω, από κάποιους λίγους που συναισθάνθηκαν την τόσο βάναυση προσβολή της νομιμότητας, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζοντας στην ουσία το λάθος τους, “ΜΕΙΩΣΑΝ” στο Taxis τις τιμές αντικειμενικών αξιών, στη Β´ ζώνη Π. Ψυχικού. 

Δηλαδή, από το βράδυ, της 27ης Σεπτεμβρίου 2017, τρείς μόλις εργάσιμες πριν τη λήξη προθεσμίας άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής από όσους θέλουν να διεκδικήσουν την επιστροφή του ΕΝΦΙΑ2017, που σύμφωνα με το ΣτΕ καταλογίστηκε σε όλους τους Έλληνες μη νόμιμα, το Υπουργείο Οικονομικών εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΣτΕ για όλους τους κατοίκους των περιοχών που αφορούν και ομολόγησε το λάθος του. 

Και ερωτώ:
– Γιατί, αφού οι αποφάσεις είναι γνωστές από το 2016,τις εφάρμοσε τώρα, τρείς μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής από όσους θέλουν να διεκδικήσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ πίσω;
– Γιατί η κυβέρνηση προτιμά να καλλιεργεί την βεβαιότητα των Ελλήνων ότι έχουν απέναντί τους ένα κράτος συμμορία όπου οι δικαστικές αποφάσεις ουδέποτε εφαρμόζονται;
– Γιατί, δυό χρόνια μετά την λήξη της προθεσμίας για την χορήγηση της δυνατότητας υποβολής ενδικοφανών προσφυγών με ηλεκτρονικό τρόπο, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει επιτέλους αλλά από τον Οκτώβριο, δηλαδή αμέσως μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής ενδικοφανών προσφυγών κατα του ΕΝΦΙΑ 2017;

EMEAgr: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει τώρα από την πλευρά της κυβέρνησης;

Χάρης Οικονομόπουλος:  Τώρα που ομολόγησαν το λάθος τους, έστω και σιωπηρά, θα πρέπει πράξουν το αυτονόητο. Να παρατείνουν την προθεσμία ώστε όλοι όσοι θέλουν να υποβάλουν προσφυγές να μπορέσουν να το κάνουν και ηλεκτρονικά.

EMEAgr: Και οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν;

Χάρης Οικονομόπουλος: Το κυριότερο είναι να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, σήμερα! Όχι αύριο! Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγερση προσφυγής ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων είναι η προηγούμενη άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (δια του Δικαστικού τμήματος της ΔΟΥ που υπάγονται).

Ο χρόνος κυλάει πλέον αντίστροφα, αφού η καταληκτική ημερομηνία, όπως επανέλαβα, είναι η 30η Σεπτεμβρίου και, επειδή αυτή πέφτει Σάββατο, μεταφέρεται για τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου το μεσημέρι. Όλοι, ανεξαιρέτως, οι Έλληνες πρέπει να εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα που τους δίνει ο “λάθος”, μη νόμιμος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ 2017 από το Δημόσιο και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους!

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι η πρώτη – μετά τη μαζική προσφυγή που είχα συντονίσει κατά της Siemens το 2008 – από σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν. Κάποιες, όσες είναι δυνατόν, θα γίνονται και χωρίς κόστος για τους πολίτες. Ως εδώ όμως. Εάν θέλουμε να είμαστε πολίτες και όχι πρόβατα ή υπήκοοι, όποτε δίνεται μιά τέτοια ευκαιρία, δεν δικαιούται κανένας μας να τους τη χαρίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ