Οι ΗΠΑ ξόδεψαν 133 δισ. δολάρια στην “ηλίθια” ιδέα να κάνουν κράτος το Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να μετατρέψουν το Αφγανιστάν σε λειτουργικό κράτος, με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και ακμάζουσα οικονομία, αλλά το σχέδιο έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, εν μέρει επειδή οι ΗΠΑ γέμισαν ένα αδύναμο κράτος με περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσε να χειριστεί με υπευθυνότητα. 

Όπως αναφέρουν έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή της Washington Post, πολλοί Αμερικάνοι αξιωματούχοι, χαρακτήριζαν την ιδέα της οικοδόμησης μιας ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, σαν “ηλίθια”, ενώ κάποιοι δήλωναν πως η μοναδική αγορά που ακμάζει στη χώρα είναι αυτή του εμπορίου των ναρκωτικών. 

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν συνεχίζεται για πάνω από 18 χρόνια και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα τελειώσει στο άμεσο μέλλον. Χιλιάδες έγγραφα που ελήφθησαν από την Washington Post αποκαλύπτουν ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ γνώριζαν την κατάσταση, η οποία παρά τις προσπάθειες της Αμερικής, ήταν ένα χάος αλλά προσπάθησαν να παραπλανήσουν το κοινό για την έκταση του προβλήματος. 

Εδώ και χρόνια, από την περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Μπους μέχρι και τον Ντόναλντ Τραμπ, έχουν υποσχεθεί πως θα σταματήσουν την διαδικασία ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα. 

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει πάνω από 133 δισ. δολάρια προσπαθώντας να οικοδομήσουν ένα σύγχρονο, σταθερό Αφγανιστάν. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από όσα δαπάνησαν οι ΗΠΑ, υπολογίζοντας τον πληθωρισμό, για την ανοικοδόμηση ολόκληρης της Δυτικής Ευρώπης μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Post. 

Το αποτέλεσμα όμως είναι διαφορετικό, καθώς αντίθετα με την Ευρώπη, το Αφγανιστάν παραμένει στο χάος. 

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, λένε ότι θα συνεχίσει να χρειάζεται δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας κάθε χρόνο για τις επόμενες δεκαετίες.

“Η πολιτική μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, η οποία ήταν μια ηλίθια πολιτική, διότι το Αφγανιστάν δεν έχει ιστορία ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης”, δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών πριν από τέσσερα χρόνια.

“Δηλώσαμε πως ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ανθηρή οικονομία. Νομίζω πως θα πρέπει να διευκρινίσουμε τελικά πως πρόκειται για ένα ανθηρό εμπόριο ναρκωτικών” δήλωσε σε ακρόαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ο συνταξιούχος στρατηγός Ντάγκλας Λιούτ, ενώ τόνισε πως “τα πράγματα στο Αφγανιστάν, σε σχέση με την τοπική οικονομία, ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι νομίζαμε”. 

Ο Λιούτ διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ρίχνουν λεφτά σε μια τρύπα χωρίς τέλος, καθώς η ποσότητα των χρημάτων που μπήκαν στην χώρα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να ενισχύσουν την διαφθορά μιας έτσι και αλλιώς σαθρής κυβέρνησης. 

Όπως δήλωσε ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ στην περιοχή, σε συνέντευξη του κατά την διάρκεια έρευνας της κυβέρνησης για την βοήθεια στο Αφγανιστάν, “Το μεγαλύτερο έργο που έκαναν οι ΗΠΑ στη χώρα, ήταν να διογκώσουν την διαφθορά”. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ