Οι JPMorgan, Bank of America και Citigroup έτοιμες να σώσουν την First Republic Bank

Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες σπεύδουν να διασώσουν την First Republic Bank.

Οι JPMorgan, Bank of America και Citigroup είναι έτοιμες να προσφέρουν ανάσα ζωής στην First Republic Bank, ενώ μαζί με την Morgan Stanley και αρκετές ακόμη αμερικανικές τράπεζες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία  για τη στήριξη της κλυδωνιζόμενης αμερικανικής τράπεζας με κεφάλαια 30 δισ. δολ., σύμφωνα με πηγές πολλαπλών μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ.

Συνολικά ένα βήμα πριν προσφέρουν «σανίδα σωτηρίας» στην FRB βρίσκονται οι JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp., Wells Fargo & Co., Morgan Stanley, U.S. Bancorp, Truist Financial Corp. και PNC Financial Services Group Inc., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Οι τρεις μεγαλύτερες όπως οι JPMorgan, Bank of America και Citigroup, αναμένεται να συνεισφέρουν στην διάσωση με 5 δισ. δολ. έκαστη, ενώ οι μικρότερες τράπεζες θα συμπληρώσουν το ποσό των υπόλοιπων15 δις δολαρίων. Οι λεπτομέρειες της διάσωσης θα είναι σίγουρα γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ έχουν γνώση των επαφών των τραπεζών για την διάσωση. Για την ώρα κανείς δεν έχει προβεί σε επίσημο σχολιασμό και όλες οι πληροφορίες είναι αποτελέσματα «διαρροών».

Η μετοχή της First Republic έφτασε να υποχωρεί έως και 30%  σήμερα, εν μέσω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα της τράπεζας στον απόηχο της κατάρρευσης των Silicon Valley Bank και Signature Bank. Χαρακτηριστικά οι S&P and Fitch προχώρησαν στην υποβάθμιση της τράπεζας στην κατώτερη βαθμίδα, πιστεύοντας πως θα συμβεί ανεξέλεγκτο bank run. Οι ιθύνοντες της τράπεζας διέρρευσαν την Κυριακή πως υπάρχει ισχυρή ρευστότητα της τάξης των 70 δις δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την JPMorgan Chase. 

H First Republic περιέργως ήταν σε πιο ισχυρή θέση από την Silicon Valley Bank, τουλάχιστον όσο αφορούσε την εξασφάλιση των καταθέσεων, ενώ επένδυε με spread σε διαφορετικούς τομείς, ενώ τα δημοσιεύματα πως ήταν σε συζητήσεις εξαγοράς από μεγάλες τράπεζες, έφεραν την ανάκαμψη της μετοχής κατά 28%.