ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,84% με το νέο 10ετές ομόλογο

Η πρώτη φετινή έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές στέθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ώρες προσφορές να έφθασαν συνολικά τα 15 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,84% άντλησε η Ελλάδα σήμερα με την πρώτη φετινή της έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας λόγω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού.

Ο ΟΔΔΗΧ δέχτηκε για το νέο 10ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου προσφορές άνω των 15 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες ώρες ενώ ταυτόχρονα αποκόμισε χρήσιμα συμπεράσματα για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του 2022.

Στην πρώτη παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για την φετινή χρονιά καταγράφηκε αύξηση του κόστους δανεισμού, που έφτασε στο 1,84% ενώ τον περασμένο Ιούνιο το επιτόκιο για την έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στο 0,88% (δηλαδή σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα).

Παράλληλα, η ζήτηση για τον τίτλο από θεσμικούς και ξένους επενδυτές ήταν σημαντική αλλά συγκριτικά μικρότερη από τα 30 δισ. ευρώ προσφορών που είχε δεχτεί τον περασμένο Ιούνιο.

Οι αναλυτές εκτιμούν όμως πως η Ελλάδα βγήκε σε μία δύσκολη συγκυρία με τα επιτόκια να έχουν αυξηθεί στις διεθνείς αγορές κυρίως λόγω του (αυξημένου) πληθωρισμού στην Ευρώπη αλλά και σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον προγραμματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, ο ΟΔΔΗΧ θα επιδιώξει φέτος την άντληση 12 δισ. ευρώ, ενώ κατά το 2ο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να προχωρήσει και στην έκδοση «πράσινου» ομολόγου.

Συνολικά θα προχωρήσει σε πέντε ως έξι εκδόσεις ώστε να έχει συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους και να επιτύχει τη μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ με ενεργητική διαχείριση, ενώ παράλληλα έχει στόχο να προστατεύσει το αποθεματικό των 37 δισ. ευρώ που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών.