Πλειστηριασμοί: Η πραγματική εικόνα της τελευταίας τριετίας στην Ελλάδα

Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του iMEdD Lab που παρακολουθεί και αναλύει τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Περισσότεροι από 46.800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως και τις 9 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία του iMEdD Lab που παρακολουθεί, αναλύει και παρουσιάζει την εξέλιξη των πλειστηριασμών στην Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι το 84,3% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,7% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. 6.308 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από 1 Νοεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022 −οι 1.232 εξ αυτών είναι προγραμματισμένοι να γίνουν εντός του τρέχοντος μήνα.

Το 36,5% του συνόλου των πλειστηριασμών αφορά σε κατοικίες (συνολικά 29.804). Ακολουθούν τα αγροτεμάχια 9.715  (το 11,9% του συνόλου), οικόπεδα με κτίσμα 8.491 (το 10,4% του συνόλου), αποθήκες 7.095 (8,7%), θέσεις στάθμευσης 6.713 (8,2%), καταστήματα 6.077 (7,4%), οικόπεδα 4.491 (5,5%), γραφεία 2.676 (3,3%),  άλλη κινητή περιουσία 2.100 (2,6%), βιομηχανικός/βιοτεχνικός χώρος 1.916 (2,3%), άλλος επαγγελματικός χώρος 1.741 (2,1%). Την έρευνα και ανάλυση έκαναν οι Κέλλυ Κική και Θανάσης Τρομπούκης, ως Project Managers του iMEdD Lab.

Η θέση των τραπεζών και των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων

Οι τράπεζες, όπως έχουν κατ’ επανάληψη αναφέρει σε δημόσιες παρεμβάσεις τους επιτελικά τραπεζικά στελέχη, δεν έχουν αυτοσκοπό τους πλειστηριασμούς, αλλά αντίθετα την ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων στη στεγαστική πίστη όσων πραγματικά έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό από την αρχή του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων εστίασαν την προσοχή τους στην αναζήτηση των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή όσων μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και αποκρύπτοντας εσκεμμένα στοιχεία δεν το κάνουν, σε βάρος τελικά όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στο ίδιο μήκος οι εταιρίες διαχείρισης δανείων που διαχειρίζονται σήμερα συνολικά δάνεια και απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ, όπως έχει επισημάνει ο Πρόεδρος της Ένωσης τους Τάσος Πανούσης, έχουν ως κεντρικό στόχο την αναδιάρθωση του δανεισμού προκειμένου ο δανειολήπτης να καταστεί και πάλι βιώσιμος και εξυπηρετήσιμος. Μέχρι σήμερα οι εταιρίες δανείων έχουν αναδιαρθρώσει δάνεια ύψους άνω των 4,7 δισ. ευρώ (2020-2021), προσφέροντας λύσεις που περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους και άφεση χρέους. 

Πέρα από το άμεσο όφελος για τους σημερινούς κατόχους των δανείων (επενδυτές) αλλά και τους δανειολήπτες, η αναβίωση δανεισμού ως βιώσιμου, ανοίγει ένα νέο ενάρετο κύκλο. Στο μέλλον θα είναι δυνατή, δηλαδή, η επαναπώληση και επιστροφή τέτοιων χαρτοφυλακίων από τους σημερινούς κατόχους τους προς τα τραπεζικά ιδρύματα μέσω των Εταιρειών Διαχείρισης.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα αυξήσουν το υγιές δανειακό τους χαρτοφυλάκιο ενώ χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, που σήμερα είναι εκτός τραπεζικού συστήματος λόγω του ότι έχουν εκκρεμείς οφειλές εκτός ρύθμισης, θα μπορέσουν να επιστρέψουν και να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στην τραπεζική χρηματοδότηση, με υγιείς πλέον όρους, ανέφερε ο κ.Πανούσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τον τελευταίο χρόνο μεταφέρθηκαν εκτός τραπεζικών ισολογισμών χαρτοφυλάκια 22 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αναλάβει να διαχειριστούν οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, ενώ σε διαδικασία μεταφοράς είναι άλλα 13 δισ.ευρώ δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ