Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε η αίτηση δύο νέων εταιρειών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων

Στο Εθνικό Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών Ανταλλαγής μεταξύ Εικονικών Νομισμάτων και Παραστατικών Νομισμάτων εντάσσονται από σήμερα μια ξένη και μια ελληνική εταιρεία, μετά την έγκρισή του από την αρμόδια υπηρεσία της εποπτικής αρχής.

Την εγγραφή δύο νέων εταιρειών παροχής υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων (κρυπτονομίσματα) ενέκρινε η Ειδική Υπηρεσιακή Μονάδα Αντιμετώπισης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μετά την αξιολόγηση των φακέλων τους στην χθεσινή συνεδρίαση. Πρόκειται για την εταιρεία Excelon Exchange με έδρα το Ταλίν της Εσθονίας, που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα και την ελληνική εταιρεία Smart IT, με έδρα στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, θετική ήταν και η εισήγηση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία συνεργάζεται στενά με τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσιακής Μονάδας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Από σήμερα στο Ελληνικό Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών Ανταλλαγής μεταξύ Εικονικών Νομισμάτων και Παραστατικών Νομισμάτων (κρυπτονομίσματα) έχουν εγγραφεί και διατηρούν το δικαίωμα νόμιμης λειτουργίας στην ελληνική αγορά συνολικά επτά ελληνικές και ξένες εταιρείες, όπως ορίζεται από το ρυθμιστικό πλαίσιο της λειτουργίας των παρόχων υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρείς πάροχοι είχαν λάβει αρχικά έγκριση εγγραφής στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών Ανταλλαγής μεταξύ Εικονικών Νομισμάτων και Παραστατικών Νομισμάτων στις 31 Μαρτίου, μία εταιρεία στις 14 Απριλίου και μια στις 25 Μαϊου, μετά από θετικές εισηγήσεις σε σχετικά αιτήματα προς την  Ειδική Υπηρεσιακή Μονάδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

Η λειτουργία του Μητρώου Παρόχων Υπηρεσιών Ανταλλαγής εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου Ν.4557/2018, ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου. Όπως είχε ανακοινωθεί πέρυσι από το Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι πάροχοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να εγγραφούν στο σχετικό μητρώο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως τις 31 Ιανουαρίου 2021 καθώς η εποπτική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι η αποκλειστικά αρμόδια αρχή για την εγγραφή στο ειδικό εθνικό μητρώο αλλά και την εποπτεία των εταιρειών, με στόχο την προστασία του επενδυτικού κοινού και παράλληλα την πρόληψη της (πιθανής) νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μάλιστα, μετά την 31η Ιανουαρίου 2021 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέκτησε την δυνατότητα να επιβάλλει τις κυρώσεις που προβλέπονται βάσει του άρθρου 46 του ν. 4557/2018, στις οποίες περιλαμβάνεται ακόμα και η απαγόρευση της παροχής υπηρεσιών στην χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσες εταιρείες δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ή εφόσον η αίτησή τους έχει απορριφθεί, δεν έχουν δικαίωμα πραγματοποίησης συναλλαγών με Έλληνες πολίτες καθώς και δραστηριοποίησης εντός της ελληνικής επικράτειας. Σε αντίθετη περίπτωση, η δραστηριότητά τους θεωρείται παράνομη και προβλέπονται συγκεκριμένες κυρώσεις, όπως η δημόσια ανακοίνωση που να αναφέρει το πρόσωπο και τη φύση της παράβασης, η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος της παράβασης και την σοβαρότητα των πράξεων της μη εγκεκριμένης εταιρείας αλλά και σοβαρότητες ποινές, όπως απαγορεύσεις που μπορούν να φτάσουν ως και την οριστική παύση παροχής υπηρεσιών.