Βασίλης Ψάλτης: Έτοιμη η Alpha Bank να στηρίξει την πορεία αλλαγής της οικονομίας

Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μεταπανδημική εποχή εξέφρασε ο CEO της τράπεζας μιλώντας στο 10ο Greek Investment Forum, ενώ παράλληλα ανέδειξε το ρόλο που θα επιτελέσει η Alpha Bank κατά τη μετάβαση προς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Στην ετοιμότητα της Alpha Bank να στηρίξει την πορεία αλλαγής της ελληνικής οικονομίας με το νέο στρατηγικό της σχέδιο και τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΑ), αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, από το πάνελ “The Greek Capital Market and the Banking Sector: Outlook & Prospects” του 10ου Greek Investment Forum, που διοργανώθηκε από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

«Η φιλοδοξία μας είναι σαφής. Έχοντας αντιμετωπίσει την κληρονομιά του παρελθόντος, βασιζόμενοι στον δικό μας ισολογισμό, επιλέγουμε σήμερα να επικεντρωθούμε στην αλλαγή της ‘ατζέντας’. Πιστεύουμε ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Alpha Bank συνδέονται πλήρως με την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας μας και με την παροχή άμεσης και κορυφαίας ποιότητας εξυπηρέτησης στους πελάτες μας, πράγμα που επίσης συνάδει με τον διαχρονικό ρόλο που έχει η τράπεζά μας, ως φορέας καινοτομίας στο τραπεζικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Ψάλτης. Αναφέρθηκε επίσης και στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, προκειμένου να στηρίξει από την πρώτη στιγμή τα αναπτυξιακά σχέδια των ελληνικών επιχειρήσεων. 

     
Δυναμικό περιβάλλον υψηλών προσδοκιών για τη χώρα

Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται στην μεταπανδημική εποχή για την Ελλάδα, με ρυθμό ανάπτυξης άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, λόγω της αναθέρμανσης της εμπιστοσύνης των κεφαλαιαγορών και της βελτίωσης του επενδυτικού προφίλ της χώρας, χάριν στις αποφασιστικές παρεμβάσεις δημοσιονομικής πολιτικής και στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στο θέμα της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών. Προσέθεσε δε, ότι η εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, αλλά και να οδηγήσει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank: «Το RRF διαφέρει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του παρελθόντος, πρώτον διότι η μελλοντική ανάπτυξη, θα βασίζεται σε υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων που θα υποστηρίζονται από πρόσθετη μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα, και όχι στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και δεύτερον, διότι στόχος είναι η δραστική αλλαγή της τρέχουσας διάρθρωσης της οικονομίας, ουσιαστικά η αντιστροφή του status quο. Επιπλέον, ο προσανατολισμός μετατοπίζεται στην πράσινη μετάβαση, τη διείσδυση των εξαγωγών, την ερευνητική καινοτομία και την ψηφιοποίηση, καθώς και στην προοπτική συγχωνεύσεων και εξαγορών, η οποία θα αυξήσει το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας». 

Το νέο στρατηγικό σχέδιο και η ΑΜΚ της Alpha Bank, αποφασιστικά βήματα στην προσπάθεια αλλαγής σελίδας για τη χώρα 

Ο κ. Ψάλτης επικεντρώθηκε και στη βούληση της Alpha Bank να στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η οποία διατυπώνεται με μεγάλη σαφήνεια στο ανανεωμένο στρατηγικό της σχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει την άντληση κεφαλαίων ύψους 0,8 δισ. ευρώ από τους μετόχους της και τις αγορές κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι η έγκαιρη εξασφάλιση του αναπτυξιακού κεφαλαίου που αναμένεται να διαθέσει η τράπεζα μέσα στα επόμενα χρόνια, θα της επιτρέψει να επιτύχει νωρίτερα τους στόχους κερδοφορίας της, θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της δομής και στην εφαρμογή της μερισματικής της στρατηγικής. Επιπλέον, ο CEO της Alpha Bank τόνισε, ότι η επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα προσφέρει στην τράπεζα την αναγκαία ευελιξία για τη χρηματοδότηση έργων υψηλής αξίας, επιτρέποντάς της να είναι επιλεκτική ως προς το προφίλ κινδύνου/κερδοφορίας τέτοιων έργων, και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της απαιτήσεων, σε όλο τον ορίζοντα του επιχειρηματικού της σχεδίου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ