Ελλάδα 2.0: Μεταρρυθμίσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση

Η ψηφιακή μετάβαση συνιστά έναν από τους 4 βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη εξαετία

Την παρουσίαση με αναλυτική περιγραφή δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0 απέστειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστά έναν καλά μελετημένο οδικό χάρτη με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Στηρίζεται σε 4 πυλώνες, ενώ μεταξύ άλλων ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στη ψηφιακή μετάβαση του κράτους και της οικονομίας.

Στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, η κυβέρνηση δρομολογεί σειρά δράσεων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες. Κυρίαρχο ρόλο στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου πρόκειται να παίξουν τα δίκτυα 5G, οι οπτικές ίνες, οι μικροδορυφόροι καθώς επίσης και η συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον κλάδο της παιδείας και της υγείας.

Αναλυτικότερα, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπει την προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη χρήση δικτύων οπτικών ινών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.

Αναφορικά με την ψηφιακή μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα, το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης θέτει σε προτεραιότητα την ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διαφόρους τομείς (υγεία, δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κ.α.) και στη συνέχεια ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα. Παράλληλα προβλέπεται η διασφάλιση της διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας συστημάτων και επιμέρους μητρώων και μεμονωμένων εφαρμογών μεταξύ φορέων του Δημοσίου, καθώς και η θέσπιση πληροφοριακού σύστημα για τη διαχείριση συναλλαγών της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (CRM).

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το «Ελλάδα 2.0» δίνει κίνητρα για την επίσπευση της διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού, προσφέροντας τη δυνατότητα χρήσης υπηρεσίων cloud αλλά και διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως οι νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, η εργασία από απόσταση, το ψηφιακό γραφείο κ.λπ.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που ήρθε σήμερα στη Βουλή προβλέπει επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου και χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κ.α.

Τέλος η κυβέρνηση δρομολογεί ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομου.

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (“Ελλάδα 2.0”) φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε μία νέα εποχή και έχει πρωταρχικό στόχο να καλύψει το μεγάλο κενό στις επενδύσεις και στην απασχόληση που χαρακτήριζε την ελληνική οικονομία και επιδεινώθηκε με την πανδημία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης την Τετάρτη παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του Σχεδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ