Κωνσταντίνος Μίχαλος: Αδύνατον να αντιμετωπιστεί το χρέος χωρίς αναδιάρθρωση

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε ότι η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά επίπονη για τις ελληνικές επιχειρήσεις και όχι μόνο, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αγορά αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα

Η οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας και τα προτεινόμενα μέτρα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ο γραμματέας του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Μίχαλο και τον γενικό γραμματέα Μπάμπη Μωραΐτη.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, πέραν των μέτρων ανακούφισης που υλοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά.

Σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να τεθεί και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού, που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας, καθώς είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί χωρίς απομείωση.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το ΕΒΕΑ έχουν ήδη καταθέσει σχετική πρόταση στα Ευρωεπιμελητήρια, που στηρίζουν μία τέτοια απόφαση.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και της φερεγγυότητας.

Αυτή τη στιγμή, το Μέρα25, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, θεωρεί ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανάκαμψης, αν δεν υπάρξει βελτίωση της κεφαλαιακής κατάστασης των επιχειρήσεων. Και αυτό δε σημαίνει αναστολές πληρωμών και δάνεια, αλλά σημαίνει διαγραφές και «κουρέματα» χρεών τόσο στο κράτος, στα ταμεία και στις τράπεζες, όσο και γενικότερα «κουρέματα» του ιδιωτικού χρέους.

Δεν υπάρχει πιθανότητα αυτή η χώρα να ορθοποδήσει όταν το ποσοστό χρέους είναι πάνω από το 200% του ΑΕΠ και αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις, θα έρθουν και νέα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να φύγει το σκότος της γενικευμένης φτώχειας, κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.