Το καλοκαίρι φεύγει, ο ΕΝΦΙΑ έρχεται

Φετινοί “κερδισμένοι” του ΕΝΦΙΑ θα είναι οι ιδιοκτήτες που είχαν μειωμένα έσοδα λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων λόγω πανδημίας

Μέσα στις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν στο taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, σηματοδοτώντας και επίσημα το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και την έναρξη των υποχρεώσεων του χειμώνα. Οι φετινές υποχρεώσεις θα πληρωθούν σε μέχρι και 6 δόσεις ενώ όπως αναμένεται στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα εκκαθαριστικά θα είναι παρόμοια με αυτά της προηγούμενης χρονιάς. 

Αντίθετα, για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι μειωμένα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μηδενικά. Οι φετινοί “κερδισμένοι” του ΕΝΦΙΑ θα είναι οι ιδιοκτήτες που είχαν μειωμένα έσοδα λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων λόγω πανδημίας, καθώς το 30% των απωλειών θα συμψηφιστεί από την ΑΑΔΕ με τις προϋπάρχουσες οφειλές τους. 

Ποιοι θα δουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Σε καθεστώς μειωμένου ΕΝΦΙΑ θα υπαχθούν όσοι:

  • Έχουν ήδη εξοφλήσει το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος, καθώς σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση φόρου 2% λόγω της αποπληρωμής θα συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ
  • Είδαν μείωση εισοδημάτων από την έκπτωση του ενοικίου κατά 40% ενώ και η έκπτωση φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από τον φόρο του εκκαθαριστικού. Σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή του φόρου συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος με το ποσό που “περισσεύει” να αφαιρείται από τον ΕΝΦΙΑ

Έκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τις  85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω εφόσον:

  1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Εξόφληση σε έξι δόσεις 

Οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να δρομολογείται για τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ για μια ακόμα χρονιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού.  Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019, οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τον  ΕΝΦΙΑ του 2020 και μετά την Παρασκευή 28 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ο χρόνος για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet θα τρέχει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ