Τάκης Θεοδωρικάκος: “Κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Τα 2,5 δισ. ευρώ θα υπερβεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος

Στη συμβολή του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και σε δύο “τολμηρές” θεσμικές μεταρρυθμίσεις “που θα συνεισφέρουν κι αυτές στην ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας”, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, το οποίο θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, ο υπουργός είπε ότι αφορά έργα, δράσεις και παρεμβάσεις σε όλους τους δήμους της χώρας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. “Αυτά είναι έργα. Δεν είναι λόγια. Είναι υπαρκτά χρήματα για υπαρκτά έργα. Για έργα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ανάγκες και προβλήματα της κοινωνίας, τα οποία θα αρχίσουν να ‘πέφτουν’ αμέσως τους επόμενους μήνες. Άρα, τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται όπου θα δοκιμασθεί η χώρα στον τομέα της απασχόλησης, εμείς έχουμε διασφαλίσει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εργασθούν σε περίπου 5.000 έργα”, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. 

Όπως εξήγησε περαιτέρω, πρόκειται για μία ευρεία γκάμα έργων που περιγράφονται στις 12 προσκλήσεις που θα βγάλει το υπουργείο Εσωτερικών, ξεκινώντας από έργα που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση το περιβάλλον, την ανακύκλωση, και φθάνοντας μέχρι την παροχή ηλεκτρονικών ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η πρώτη αφορά το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους και της αυτοδιοίκησης, και η δεύτερη, την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων του ΑΣΕΠ. Για την πρώτη, είπε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένει το πόρισμα της επιτροπής, που έχει συσταθεί υπό τον καθηγητή, Ξενοφώντα Κοντιάδη. Στη συνέχεια θα τεθεί σε διάλογο με την κοινωνία και τα κόμματα, ώστε το φθινόπωρο να έλθει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους. “Έχουμε ισχυρό πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, καθώς πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση”, τόνισε.

Για τη δεύτερη, σημείωσε ότι ήδη μια επιτροπή από στελέχη του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζεται αλλαγές, ώστε να ηλεκτρονικοποιηθούν πλήρως οι διαδικασίες προσλήψεων “και οι πολίτες να απολαμβάνουν ένα εξίσου αντικειμενικό, αξιόπιστο αλλά και ταχύτατο σύστημα προσλήψεων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ