Παύει η αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας;

O υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, εξέφρασε την αντίθεσή του για το παρατεταμένο “πάγωμα” των πλειστηριασμών στα υποθηκευμένα ακίνητα πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες θα προβούν μαζικά σε πλειστηριασμούς με τη λήξη του καθεστώτος προστασίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η αξία της ακίνητης περιούσίας.

“Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το καλύτερο πλαίσιο. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας; Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013. Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009.

Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο”, είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Σκορδάς.

 Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και με τους επικεφαλής της τρόικα που επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν τον τερματισμό του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, αρχής γενομένης από το 2014. Τα νοικοκυριά που θα αφορά η αλλαγή στο καθεστώς υπολογίζονται στα 110.000. Η αρχή των πλειστηριασμών σε περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο, θα είναι από το 2009, όταν και υπερψηφίστηκε η σχετική ρύθμιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ