Συνεργασία ΔΕΘ-Helexpo και Ιταλικής Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων

Περισσότερα από 8.000 μοντέλα γεωργικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων, που «απαντούν» στις τρέχουσες, αλλά και μελλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, θα παρουσιάσει η κλαδική έκθεση «Agrilevante by EIMA», που θα διεξαχθεί στο διάστημα 5-8 Οκτωβρίου 2023 στο Μπάρι της Ιταλίας.

Την έκθεση, που διεξάγεται ανά διετία από την Ιταλική Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων «FederUnacoma», παρουσίασαν σήμερα ο γενικός διευθυντής επικοινωνίας της ιταλικής ένωσης Τζιρολάμο Ρόσι (Girolamo Rossi) και ο επικεφαλής του γραφείου εκδηλώσεων Νταβίντε Γκαλαράτε (Davide Galarate), σε εκδήλωση που έγινε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

   «Η FedeUnacoma, δεν είναι εδώ σαν ανταγωνιστές, αλλά σαν συνεργάτες μας», επισήμανε στην παρουσίαση της «Agrilevante by EIMA» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, γνωστοποιώντας μάλιστα ότι μία ημέρα, από τις συνολικά τέσσερις της διοργάνωσής της, θα είναι αφιερωμένη στην προβολή της Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων Εξοπλισμού και Εφοδίων, της «Agrotica» (1-4/2/2024).

   «Η σημερινή εκδήλωση και η συνεργασία της ΔΕΘ-Helexpo με την «FederUnacoma», βάζουν ένα ακόμη λιθαράκι για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Χρήστος Σαραντόπουλος, επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη.

   «Η Ιταλία, αποτελεί τη νούμερο ένα ευρωπαϊκή βιομηχανία του κλάδου στην ΕΕ και από αυτήν η χώρα μας προμηθεύεται το 95% των γεωργικών μηχανημάτων που εισάγει», τόνισε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Παναγιώτης Κατσαρός. Αναφερόμενος στην «Agrilevante by EIMA», σημείωσε ότι εάν διεξαγόταν τον Νοέμβριο, ενδεχομένως να είχε περισσότερη επισκεψιμότητα από την Ελλάδα, αφού τον Οκτώβριο οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στο ζενίθ τους, όπως εξήγησε.

   Αναφορικά με τις εισαγωγές τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων στην Ελλάδα, αυτές ανήλθαν πέρυσι στο ποσό των 314 εκατ. ευρώ (-5% σε σχέση με το 2021) και σύμφωνα με τα στελέχη της Ιταλικής Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων «FederUnacoma», η Ιταλία αποτέλεσε τη νούμερο ένα προμηθεύτρια χώρα. Τόνισαν δε, ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ISTAT), οι εξαγωγές της Ιταλίας σε αγροτικά μηχανήματα, έκλεισαν το 2022 με συνολική αξία πάνω από 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 35 εκατ. ευρώ αφορούσαν τρακτέρ και περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ άλλους τύπους μηχανημάτων.

   Σχετικά με την παρουσία της χώρας μας στην «Agrilevante by Eima», τα στελέχη της Ιταλικής Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων ανέφεραν, ότι το ραντεβού των Ελλήνων αγοραστών και αντιπροσώπων με την κλαδική έκθεση είναι από τα πιο αναμενόμενα, με δεδομένο ότι στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις της έκθεσης (2015, 2017 και 2019), «η Ελλάδα ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό παραγόντων», όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά.

   Στην «Agrilevante by EIMA» του 2019 συμμετείχαν 360 εταίροι από 19 χώρες, με την επισκεψιμότητα να ανέρχεται σε πάνω από 80.000 άτομα από 65 κράτη, ενώ στην επερχόμενη διοργάνωση, μέχρι στιγμής, «παρών» έχουν δηλώσει ήδη 300 εκθέτες, με την κάλυψη της έκθεσης στον εσωτερικό χώρο να ανέρχεται στο 90%. Οι τομείς, στους οποίους θα εστιάσει η επερχόμενη διοργάνωση, είναι: κήπος και φροντίδα πρασίνου, προηγμένη ηλεκτρονική και ρομποτική, παραγωγή ενέργειας από γεωργικές και δασοπονικές πηγές, ζωοτεχνία και άρδευση.

   Στην τοποθέτησή τους, τα στελέχη της «FederUnacoma» επισήμαναν -μεταξύ άλλων- ότι η έκθεση εστιάζει στη μεσογειακή γεωργία, στις αναπτυξιακές δυνατότητες και τις πολυπλοκότητές της. Υπογράμμισαν δε, ότι η εκβιομηχάνιση του πρωτογενούς τομέα και η υιοθέτηση γεωργικών τεχνολογιών, αναδεικνύονται σε νούμερο ένα ζητούμενα για τη διασφάλιση της παραγωγής και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητάς της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ