Ο Αλέξανδρος Εξάρχου δεν έκατσε απλά στο τραπέζι, αλλά μοιράζει την τράπουλα!

Την ώρα που όλες οι οικονομικές προβλέψεις μοιάζουν υπερβολικά αισιόδοξες και οι περισσότεροι «κινούνται στον αυτόματο», η Thrivest έκανε ένα πλάνο και το εκτελεί κατά γράμμα.

Την ώρα που όλες οι οικονομικές προβλέψεις μοιάζουν υπερβολικά αισιόδοξες και οι περισσότεροι «κινούνται στον αυτόματο», η Thrivest έκανε ένα πλάνο και το εκτελεί κατά γράμμα: Ξεκίνησε με την συμμετοχή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica και εν τέλει στην συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα. Μπορούμε να αναφερθούμε στα τετριμμένα , όμως πραγματικά οφείλουμε να σταθούμε στην διαφοροποίηση που επιχειρείται σε σχέση με τις συστημικές τράπεζες.

Η νέα τράπεζα με προίκα κοντά στα 8 δις μπορεί να κινηθεί όσο δημιουργικά θέλει. Η τριάδα των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου κινείται μεθοδικά και με ευκολία πήρε το 44% της Παγκρήτιας, ενώ κινείται σταθερά σε άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομικής ζωής, καθώς και στα ΜΜΕ. Στο νέο σχήμα θα έχουμε την τετράδα Attica-Παγκρήτιας-HSBC Hellas και Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας με την αρωγή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να λειτουργούν ως μια αναπόσπαστη οντότητα.
Το σχήμα αυτό πέρα από δεδομένη οικονομική υγεία και ευρωστία που βγάζει, μπορεί με άνεση να κινηθεί στην ουσιαστική ανάπτυξη και χρηματοδότηση επιχειρήσεων καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες βρίσκονται αποκλεισμένες ή σχεδόν αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση. Μάλλον εκατοντάδες χιλιάδες μελλοντικοί πελάτες. Καλά τα πακέτα ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά δεν βρίσκουν πάντα τον δρόμο τους στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι τελευταίες θα αποτελέσουν και την κύρια στοχοθεσία της νέας οντότητας με μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στον τουρισμό, τις υπηρεσίες, την αγροδιατροφική παραγωγή και τις υπηρεσίες.
Από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της
Intrakat και μέτοχος στην Thrivest, είχε αποκαλύψει μερικά από τα ζητήματα που απασχολούσαν τον κλάδο των κατασκευών. Συγκεκριμένα είχε μιλήσει για την αδυναμία των συστημικών τραπεζών να διαθέσουν τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές που είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσδιόρισε το πρόβλημα στον όγκο των έργων των κατασκευαστικών ομίλων που έχουν ιστορικό ανεκτέλεστο και είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένοι. Προέβλεψε πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η ρευστότητα για τις κατασκευαστικές θα είναι ικανοποιητική, ώστε να θέσουν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Τώρα όμως, εξήγησε, χρειάζονται την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οπότε πριν παρουσιάσει την λύση που προτείνει η Thrivest ως ο πέμπτος πυλώνας των τραπεζών με κεφαλαιοποίηση 8 δις, είχε αναφέρει πως απαιτείται η στήριξη των τραπεζών στα ζητήματα των εγγυητικών επιστολών, ώστε να μην χαθούν οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ερωτηματικό πλέον είναι αν η Thrivest πέρα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα επιλέξει να στηρίξει και τον κλάδο των κατασκευών, του οποίου έχει βαθιά γνώση εξαιτίας της εμπλοκής του στην Intrakat, δίνοντας λύση στον «Γόρδιο Δεσμό» των εγγυητικών επιστολών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ