Φ. Καραβίας: «Τα θεμελιώδη μεγέθη για την επικράτηση του θετικού σεναρίου εξακολουθούν να ισχύουν»

Η παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά και έτσι είναι εξαιρετικά πρόωρες οποιεσδήποτε εκτιμήσεις, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank  
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Αναγνωρίζοντας τα νέα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν για την διεθνή οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίωνας Καραβίας διατηρεί την αισιοδοξία ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να συνεχίσει στο δρόμος της ισχυρής ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2021 και σε επικοινωνία που ακολούθησε με οικονομικούς αναλυτές, που ήταν καλύτερα των προσδοκιών για της Eurobank, ο Φωκίωνας Καραβίας τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο ο μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά.

Όπως τόνισε ο κ. Καραβίας, οι εκτιμήσεις του οποίου είναι πάντα ιδιαίτερα προσεκτικές μετά από μελέτη όλων των παραμέτρων και διακρίνονται από μια ισορροπία και αντικειμενικότητα, καθώς τα γεγονότα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνεπειών τους είναι πρόωρη.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank είπε ότι αυτό είναι το τρίτο κύμα μιας δυσμενούς συγκυρίας, μετά από την μακρά οικονομική κρίση και την πανδημία, τονίζοντας ότι και σε αυτήν την περίπτωση είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, για την οποία ένα έτος εντυπωσιακής ανάκαμψης έθεσε τα θεμέλια για την έναρξη ενός κύκλου ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Τόνισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση, τα θεμελιώδη μεγέθη για την επικράτηση του θετικού σεναρίου εξακολουθούν να ισχύουν: η ύπαρξη ενός φιλικού για επενδύσεις επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ένας σταθερός οδικός χάρτης με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και επαρκείς πηγές χρηματοδότησης, που περιλαμβάνουν το NextGenEU και λοιπούς πόρους από την ΕΕ.

Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής αναταραχής είναι πιθανό να μετριαστούν με συντονισμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως συνέβη και με την πανδημία. Οι τράπεζες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε μια οικονομική ανάκαμψη που θα βασίζεται στις επενδύσεις, καθώς η Ελλάδα εξέρχεται από μια δεκαετία απομόχλευσης, τόνισε ο κ. Καραβίας. Ειδικότερα ο κ. Καραβίας, απαντώντας σε ερωτήματα αναλυτών είπε ότι η Τράπεζα έχει ήδη εκπονήσει σενάρια σύμφωνα με τα οποία η επίπτωση από δάνεια που συνδεόνται με Ρωσία και Ουκρανία φτάνει στα 80 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι πλήρως καλυμμένο από εξασφαλίσεις, μετρητά και ακίνητα. Ένα άλλο κομμάτι των επιπτώσεων συνδέεται με την εισαγωγές και εξαγωγές επιχειρήσεων από και προς Ρωσία και Ουκρανία, με επίπτωση κάτω των 50 εκατ. ευρώ που είναι επίσης εξασφαλισμένες. Οι έμμεσες επιπτώσεις αφορούν τις τιμές ενέργειας, τον πληθωρισμό, τον τουρισμό και το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον και τα επιτόκια. 

Ειδικότερα όπως εκτίμησε ο Φωκίωνας Καραβίας η επίπτωση από τον τουρισμό στην Ελλάδα δεν αναμένεται μεγάλη, καθώς προβλέπεται αύξηση των τουριστικών εσόδων το 2022 άνω του 80% του 2019, έναντι 61% το 2021.

Οι τουρίστες από την Ρωσία είναι σημαντικό κομμάτι αλλά όχι τόσο μεγάλο ως ποσοστό στα έσοδα. Η επίπτωση στην Κύπρο προέρχεται επίσης, κυρίως, από τον τουρισμό και έχει υπολογιστεί να φτάσει μέχρι το 10% των κερδών της κυπριακής θυγατρικής, δηλαδή γύρω στα 4-7 εκατ. ευρώ.

Από τα επιτόκια της διατραπεζικής και ειδικότερα από το euribor, η ανάλυση της Eurobank δείχνει ότι αν κινηθεί από το -0,5% στο 0%, τότε υπάρχει θετική επίπτωση στα κέρδη κατά 60 εκατ. ευρώ. Αν κινηθεί έως το 0,5%, τότε προκύπτει επιπλέον όφελος 30 εκατ. ευρώ από το επιτοκιακό περιθώριο, ενώ για άνοδο άνω του 0,5%, τα επιπλέον κέρδη κυμαίνονται κάτω του 30%, καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Καραβίας συμφώνησε με τις προβλέψεις του υπ. Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι για κάθε αύξηση 10% στις τιμές ενέργειας πριμοδοτεί τον πληθωρισμό κατά 0,2 της μονάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ