Φόβοι ανατροπών στην οικονομική πολιτική από το διάγγελμα Πούτιν

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ανατροπές φέρνει στους κυβερνητικούς προγραμματισμούς ως προς την οικονομική πολιτική το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συνέρχεται σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα απασχολήσουν οι επιπτώσεις στην οικονομία και ειδικά τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος, και είναι ενδεικτικό ότι στο ΚΥΣΕΑ θα συμμετάσχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Το μείζον πρόβλημα είναι οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Υπενθυμίζεται ότι αυτός εκτινάχθηκε στο 6,2% τον Ιανουαρίου, επίπεδο που αποτελεί το απόλυτο ιστορικό υψηλό εποχής ευρώ, με το δεύτερο υψηλότερο να καταγράφεται το 2010 όταν ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 5,2%

Χθες το βράδυ, στον απόηχο της ομιλίας Πούτιν, το WTI έφθασε να σκαρφαλώνει κοντά στα 94 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent πλησίασε τα 96 δολάρια το βαρέλι, επίσης στον απόηχο των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.

Οι νεώτερες εξελίξεις απομακρύνουν επί του παρόντος το «καλό σενάριο» της υποχώρησης του πληθωρισμού στο δεύτερο τρίμηνο το έτους. Μάλιστα, τυχόν νέα έκρηξη στις τιμές των καυσίμων θα έχει αλυσιδωτές παρενέργειες και στις τιμές, και στον προϋπολογισμό και στην ανάπτυξη. Οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις ήρθαν απο τα χρηματιστήρια καθώς οι πληροφορίες για το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Ρώσου προέδρου είχαν επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών. Στην Αθήνα πτωτικά έκλεισε το χρηματιστήριο στις 949 μονάδες, από τις 964 μονάδες υψηλό ημέρας, καθώς η επενδυτική ψυχολογία παρέμενε εύθραυστη κα νευρική αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι ανατροπές αυτές στην οικονομική πολιτική αφορούν μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο επίδομα για την ακρίβεια, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πριν από το Πάσχα. Μάλιστα, λίγες μόνο ώρες πριν από το διάγγελμα Πούτιν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έσπευσε να καταστήσει σαφές πως δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένο ότι αυτό θα χορηγηθεί, προσθέτοντας πως ουσιαστικά κάτι τέτοιο θα κριθεί από δύο παράγοντες.

Ο ένας είναι, όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο δημοσιονομικός χώρος. Ο Θ. Σκυλακάκης, ξεκαθάρισε πως πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αφενός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία που επηρεάζουν συνολικά την οικονομία στην Ευρώπη. Ο δεύτερος λόγος, είναι το μακροοικονομικό σενάριο που θα κατατεθεί στις 30 Απριλίου.

«Αν πάνε τα πράγματα άσχημα», είπε αναφερόμενος στο ουκρανικό, «περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος και το ΑΕΠ. Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε», σχολίασε. Ο αναπληρωτής υπουργός επικαλέστηκε τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων των καυσίμων στην οικονομία. Σημειώνεται ότι με βάση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάθε 10 δολάρια ανόδου στο φυσικό αέριο κοστίζουν στην οικονομία 600 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το ΑΕΠ κατά το αντίστοιχο ποσό.

Όπως υποστήριξε ο Θ. Σκυλακάκης, η άνοδος των τιμών «μπορεί να καταβροχθίσει οποιαδήποτε περιθώρια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Συνεπώς πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί εκεί».

Απαντώντας ως εκ τούτου σε ερώτημα αν μέσα στο Πάσχα είναι κλειδωμένο πως η κυβέρνηση θα χορηγήσει έκτακτο επίδομα στους πιο αδύναμους ο Θ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Όχι, δεν είναι κλειδωμένο».

Το οικονομικό επιτελείο φοβάται επίσης ότι τυχόν δυσμενής εξέλιξη στο Ουκρανικό μειώνει το ΑΕΠ. Εάν υπάρξει θετική εξέλιξη, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει να χορηγήσει επίδομα ακρίβειας με στόχευση στους οικονομικά ευάλωτους, αλλά πάντως όχι οριζόντια.

Το δεύτερο θέμα που όπως είπε ο Θ. Σκυλακάκης θα κρίνει το επίδομα ακρίβειας, είναι το μακροοικονομικό σενάριο που θα προετοιμάσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να το παρουσιάσει η κυβέρνηση το αργότερο στις 30 Απριλίου. Σε αυτό θα εγγράφεται επικαιροποιημένο το μακροοικονομικό σενάριο, το οποίο θα δίνει και την πραγματική εικόνα του προϋπολογισμού.