Τι θα συμβεί σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες στο τέλος του μήνα;

Εκπνέει η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2022 – Διαβάστε τι λέει η NEPA Economic Consulting 

Στις 31/1/2022 εκπνέει η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2022 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, καθώς και για αγρότες όπως υπενθυμίζει σε ενημέρωση της η εταιρεία συμβούλων N|E|P|A Economic Consulting.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2022 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

NEPA Economic Consulting επισημαίνει ότι η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος.

Επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη δήλωση για το έτος 2022 δεν θα περιλαμβάνεται η δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται πλέον από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία.

Για την πρόσβαση στην εν λόγω Υπηρεσία ο χρήστης εισέρχεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»Εισφορές Μη Μισθωτών«Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης»«Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Διευκρινίζεται ότι, οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής / μεταβολής, θα παραμείνουν, για το έτος 2022, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ