ΤτΕ: Στις καταθέσεις στρέφονται εκ νέου τα νοικοκυριά – Οριακή άνοδος και για τις δανειοδοτήσεις

Αναλυτικά τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τη μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς ιδιώτες, επιχειρήσεις και Γενική Κυβέρνηση.

Αύξηση κατά 542 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούνιο του 2021, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 78 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 9,7% από 9,4%.

Στο σκέλος των δανείων, τον Ιούνιο του 2021, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε 2,3% από 2,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 493 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 17 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.  

Πιο αναλυτικά η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2021, ήταν θετική κατά 399 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 68 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,3% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) παρέμεινε αμετάβλητος στο 6,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 278 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 49 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 7,8% από 6,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 120 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 19 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Θετική κατά 7 εκατ. ευρώ ήταν και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιούνιο του 2021, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 77 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, όσον αφορά τη χρηματοδότηση του Δημοσίου, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη Γενική Κυβέρνηση, τον Ιούνιο του 2021, ήταν θετική κατά 1,3 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε σε 60,6% από 72,8%.