2019-2021: Η διετία που έθεσε τις βάσεις ενός εντυπωσιακού «Turnaround Story» για την Ελλάδα!

Όταν η Ελλάδα από… Laughing Stock μεταβλήθηκε σε Respective Player.

Προ ενάμιση χρόνου, στην έναρξη της πανδημικής κρίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυβερνώσα παράταξη επί τεσσεράμισι έτη δια των πλέον επίσημων χειλών, του αρχηγού του και πρώην πρωθυπουργού, αλλά και ολόκληρου του στελεχιακού δυναμικού της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κατηγορούσαν τη νυν κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν είχε «ολοκληρωμένο σχέδιο», όσο και «ξεκάθαρη στρατηγική» απέναντι στην πορεία εξέλιξης και τις εν γένει επιπτώσεις του κορωνοϊού και δη σε υγειονομικό, οικονομικό, όσο και κοινωνικό επίπεδο.

Παράλληλα… απαιτούσαν από τη νυν κυβέρνηση να διαθέσει άμεσα, δια μέσω εμπροσθοβαρών δράσεων και πολιτικών περί τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ. On the spot, μια και έξω! Η κυβέρνηση ευτυχώς δεν άκουσε και ακολούθησε την οδό της λογικής, η οποία από οικονομικής σκοπιάς έχει καταφέρει να διατηρήσει την χώρα, πάνω… από το νερό. 

Άγιο είχαμε για ακόμη μια φορά κατά την διάρκεια της τελευταίας εξαετίας και δη έπειτα από το -τουλάχιστον- προβληματικό καλοκαίρι του 2015, με το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών και τις διαρκείς κινήσεις με πρόσημο ένα βήμα πριν το χάος και εκτός ευρώ! 

Σήμερα, πλέον, δύο χρόνια έπειτα από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, και επί ενάμιση έτος ευρισκόμενοι εντός της μεγάλης περιπέτειας του κορωνοϊού, με εξόχως βαθιές όσο και βαριές συνέπειες στο οικονομικό σκέλος της διαχείρισης της ίδιας μας της χώρας, τα άπειρα επιμέρους μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έχουν λειτουργήσει, όπως αποδεικνύεται και από συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες. Αποτέλεσμα; Να συμβάλουν αποφασιστικά στην σημαντική επιβράδυνση του ποσοστού της ύφεσης, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, η εμπιστοσύνη στην οικονομική ισχύ της χώρας μας να ανακτάται εντός και εκτός των συνόρων, η διάθεση για επένδυση σε μια σειρά από επιχειρηματικούς τομείς να είναι έντονα αυξημένη, ενώ την ίδια στιγμή ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας μέσω του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Next Generation EU – Ελλάδα 2.0” φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει το παραγωγικό, αναπτυξιακό, όσο και λειτουργικό μοντέλο στο οποίο και θα βασιστεί η εθνική μας οικονομία από τώρα και στο μακρινό μέλλον.

Αφήνοντας στην άκρη τα επιμέρους στοιχεία, δεδομένα, στρατηγικές και πολιτικές που εφήρμοσε η κυβέρνηση κατά την τελευταία διετία που κρατά τις τύχες της πατρίδας μας στα χέρια της, θα εστιάσω σε δύο πτυχές:

– Αφενός μεν στο γεγονός πως η πλειοψηφία των στελεχών της νυν κυβέρνησης και σίγουρα όσοι κατέχουν θέσεις-κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, γνωρίζουν πως κινούνται τα πράγματα, τι βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και εν γένει εξελίξεων στον σημερινό, πραγματικό, κόσμο, τι ζητούν οι κορυφαίοι οικονομικοί «παίκτες», αλλά και πώς να τις προσεγγίσεις. Δίχως να χρειάζεται να περιμένεις να σε πάρουν από το… χεράκι ως άλλο άβγαλτο μαθητούδι ισχυρότατα οικονομικά συμφέροντα (που και καλά αντιμάχεσαι) και να σε παρουσιάσουν σε σημαίνοντες όσο και εξαιρετικά προκαθορισμένα ασφαλείς φιλικούς κύκλους, σε ένα stage εντελώς και μονόπλευρα «στημένο» (σε ποδοσφαιρικούς όρους) υπέρ σου, έχοντας στο πλευρό σου ως βοηθό-οδηγό έναν από τους πλέον χαρισματικούς πρώην Προέδρους των ΗΠΑ, προκειμένου να προωθήσεις τα συμφέροντα της χώρας σου (λέγε με και επενδύσεις) κι εσύ να φέρεσαι ως παντελώς αδαής, στρεφόμενος εναντίων του καλού των πολιτών που καλείσαι να προασπίσεις. Περσυνά ξινά σταφύλια.

– Το δεύτερο ιδιαίτερα θετικό που απορρέει από την συντονισμένη, λεπτομερή, με αρχή-μέση και τέλος, μα πρωτίστως με ξεκάθαρη στόχευση προσπάθεια από μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνολικά, είναι πως κατάφεραν εν μέσω πρωτόγνωρων -ελέω της πανδημίας- κοινωνικο-οικονομικό-πολιτικών συνθηκών να τοποθετήσουν την πατρίδα μας στο διεθνές πεδίο, επιδιώκοντας και επιτυγχάνοντας με πράξεις, έργα, επιμονή, υπομονή και σχεδιασμό, η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών εκείνων που κινούν τα νήματα διεθνώς, που συνομιλεί ισότιμα και αξιώνει συνεργασίες, επενδύσεις και deal, που θα συμβάλουν τόσο στην ουσία του ίδιου της του μετασχηματισμού, όσο και στην εικόνα που εκπέμπει στα πέρατα της γης.

Αναμφίβολα, μόλις ξεπεραστεί οριστικά η πανδημική κρίση, είναι βέβαιο πως η διετία 2019-2021 θα καταγράφεται ως η αφετηρία ενός εντυπωσιακού Turnaround Story της ίδιας της πατρίδας μας. Όταν η Ελλάδα από… Laughing Stock μεταβλήθηκε σε Respective Player.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ