Σε ισχύ 4 νέα μέτρα από σήμερα- Αλλαγές στις ημέρες καραντίνας

“Στόχος της αναπροσαρμογής είναι να διευκολύνονται οι μετακινήσεις και να προστατεύεται η δημόσια υγεία” επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος

Ποια τα οφέλη της μεταρρύθμισης για τις αντικειμενικές αξίες 

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων επισημαίνοντας: «Μια σημαντική μεταρρύθμιση, που αφορά στο πλαίσιο του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022 και συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

H μεταρρύθμιση:

– Εκσυγχρονίζει, επικαιροποιεί και επεκτείνει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων.

– Oι αντικειμενικές αξίες αναπροσαρμόζονται για να πλησιάζουν τις εμπορικές αξίες με τρόπο διαφανή και σύμφωνο με τα διεθνή και ευρωπαϊκά εκτιμητικά πρότυπα και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

– Διορθώνει αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών.

Με τη νέα μεταρρύθμιση το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων περιλαμβάνει πλέον 13.808 ζώνες που καλύπτουν το 98% του πληθυσμού έναντι 85% μέχρι σήμερα.

Με το νέο πλαίσιο:

– Εξασφαλίζεται ομοιόμορφη αντιμετώπιση όλων των περιοχών.

– Ικανοποιείται το πάγιο αίτημα πολιτών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ενιαία φορολογική αντιμετώπιση όλων των ακινήτων.

– Διευρύνεται η φορολογητέα βάση και κατανέμονται δικαιότερα τα φορολογικά βάρη.

Ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται, χωρίς να αυξάνεται το συνολικό δημοσιονομικό ποσό που αναμένεται να αποφέρει. Θα σχεδιαστεί τους επόμενους μήνες και θα εφαρμοστεί από το 2022. Θα ολοκληρωθεί έτσι η πρώτη φάση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης που καθιστά πιο δίκαιη τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας». Κλείνοντας και προτού δεχθεί ερωτήσεις, η κ. Πελώνη ανακοίνωσε πως αύριο στις 10.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ