Η FED αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

Ακούγεται άσχημο αλλά μια τόσο μικρή αύξηση δείχνει πως τα πράγματα σταθεροποιούνται.

Σκοπός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και το γεγονός πως προβαίνει στην 9η στην σειρά αύξηση χωρίς να ανησυχεί για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, δείχνει πως μετά τον αρχικό φόβο, τα πράγματα ομαλοποιούνται. Στην αύξηση των επιτοκίων της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η FED θέσπισε την Τετάρτη αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, εκφράζοντας επιφυλακτικότητα σχετικά με την πρόσφατη τραπεζική κρίση και δείχνοντας ότι οι αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους. 

Μαζί με την ένατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια σημείωσε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις δεν είναι εξασφαλισμένες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα εισερχόμενα δεδομένα. Αυτή η απόφαση θα δυσκολέψει παρόλα αυτά όσους έχουν ανοιχτά δάνεια και όσους σκέφτονται να πάρουν δάνειο, καθώς θα πρέπει να αποπληρώσουν μεγαλύτερο ποσό. Η αρμόδια επιτροπή διευκρίνισε πως ενδέχεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τα επιτόκια στο μέλλον, ώστε να επαναφέρει την σταθερότητα στην καταπολέμηση των αυξήσεων στις τιμές αγαθών.

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank υπήρχαν πολλές φωνές που ανησυχούσαν για τις αυξήσεις των επιτοκίων, όμως η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καθησύχασε τους το χρηματοοικονομικό περιβάλλον πως έχουν σταθεροποιηθεί οι αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών.