Big Tech: «Αλμυρός» ο λογαριασμός των απολύσεων – Πάνω από $10 δισ. το κόστος

Μπορεί η κατάργηση θέσεων εργασίας να επιφέρει περιορισμό των δαπανών, για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη εταιρείες κολοσσοί όπως Amazon, Meta, Alphabet και Microsoft.

Στα 10 δισ. δολάρια (το λιγότερο) ανέρχεται ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν εταιρείες όπως η Amazon, η Meta, η Alphabet και η Microsoft στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χρήματα.

Συγκεκριμένα, το κόστος αυτό αφορά κινήσεις που σχετίζονται με μαζικές απολύσεις, ακίνητα και άλλα μέτρα εξοικονόμησης κόστους, με τις εταιρείες Big Tech να παραδέχονται ότι θα χρειαστεί να επωμιστούν βαρύ τίμημα για να περιορίσουν τις δαπάνες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αμερικανικές εταιρείες δημοσίευσαν μέσα στην εβδομάδα τις ανακοινώσεις σχετικά με τα κέρδη τους. Εκεί, αποκαλύπτεται το υψηλό κόστος που σχετίζεται με τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης που εφαρμόζουν οι ηγέτιδες δυνάμεις στον τομέα της τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις μεγάλες απώλειες στις μετοχές τους, οι τέσσερις big tech προχώρησαν σε περιορισμό των θέσεων εργασίας κατά 50.000. Αυτό δεν έγινε τόσο για λόγους κόστους (άλλωστε οι εταιρείες παραμένουν κερδοφόρες αν και με αισθητά μικρότερη ανάπτυξη) αλλά περισσότερο για να στείλουν μήνυμα προς την Wall Street ότι το 2023 θα είναι «έτος αποτελεσματικότητας», όπως το περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια δεκαετία μεγάλων δαπανών με επίκεντρο την επιθετική ανάπτυξη, οι οποίες κορυφώθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή θα συνοδεύεται από υψηλό τίμημα, αφού πχ θα πρέπει να πληρωθούν αποζημιώσεις απόλυσης, οι επενδυτές φαίνεται να ενθαρρύνονται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετοχή της Amazon που έχει καταγράψει άνοδο που αγγίζει το 22%, πραγματοποιώντας το τρίτο καλύτερο ξεκίνημα της χρονιάς από τότε που βγήκε στο χρηματιστήριο το 1997.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ