Πώς ο Έλον Μασκ χειραγωγεί την παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το όνομα του Έλον Μασκ συνδέεται συνεχώς με την πορεία που καταγράφουν τα κρυπτονομίσματα και ιδίως το bitcoin.

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε στα τέλη της προηγούμενης  εβδομάδας πως η διάσημη αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla θα σταματήσει να δέχεται τα bitcoin ως μέσο πληρωμών, προκαλώντας για μια ακόμη φορά σοβαρές αναταράξεις στις αγορές των κρυπτονομισμάτων. Αμέσως μετά την σχετική ανάρτηση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου και διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla και της SpaceX, η τιμή του bitcoin «κατρακύλησε», φθάνοντας σε χαμηλά επίπεδα τριών μηνών.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το όνομα του Έλον Μασκ συνδέεται συνεχώς με την πορεία που καταγράφουν τα κρυπτονομίσματα και ιδίως το bitcoin. Οι διακυμάνσεις στην τιμή του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έχουν άμεση σχέση με τις εκάστοτε δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου και κυρίως με τις αναρτήσεις του στο Twitter. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως τα tweet του Έλον Μασκ, κατά κύριο λόγο, ανεβάζουν και κατεβάζουν την τιμή του bitcoin κατά το δοκούν. Επί παραδείγματι, όταν ο CEO της Tesla και της SpaceX, πρόσθεσε στο bio του προσωπικού του λογαριασμού το hashtag #bitcoin, η τιμή του κρυπτονομίσματος σημείωσε άνοδο 20% σε μόλις λίγες ώρες.

Μέσω του Twitter, ο Έλον Μάσκ έχει αναφερθεί πολλάκις και στο νούμερο ένα ανερχόμενο κρυπτονόμισμα dogecoin. Παρότι ο επιχειρηματίας δήλωσε πρόσφατα στο Clubhouse πως οι σχετικές αναρτήσεις έγιναν "για πλάκα", οι θιασώτες των κρυπτονομισμάτων φαίνεται πως δίνουν μεγάλη βάση σε ό,τι λέει ο επιχειρηματίας.

Οι περιπτώσεις του bitcoin και του dogecoin δεν αποτελούν την πρώτη φορά που ο Έλον Μασκ επηρεάζει με τις αναρτήσεις του τις αγορές. Τον Αύγουστο του 2018, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla άφησε να εννοηθεί μέσω του Twitter, πως θα απέσυρε την εταιρεία από το χρηματιστήριο εάν η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν έπιανε το όριο των 420 δολαρίων. Το περίφημο tweet οδήγησε σε ράλι τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ για αυτή του την ανάρτηση ο Μασκ βρέθηκε στο στόχαστρο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία τον κατηγόρησε για απόπειρα χειραγώγησης μετοχών.

Επιπλέον, χαρακτηριστική απόδειξη για την επιρροή του Έλον Μασκ στις αγορές, είναι και η περίπτωση της υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Signal. Ο Μασκ μέσω του Twitter υποστήριξε το έργο της εταιρείας, ωστόσο οι επενδυτές σε μια προσπάθεια να κερδοσκοπήσουν γρήγορα και εύκολα αγόρασαν, κατά λάθος, τις μετοχές της Signal Advance, η οποία ουδεμία σχέση είχε με την εταιρεία λογισμικού. Άθελα της, η Signal Advance είδε την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται από τα 55 εκατ. δολάρια στα 3 δισ.!